Пловдивски адвокат осъди НАП за безпрецедентния теч на лични данни

...
Пловдивски адвокат осъди НАП за безпрецедентния теч на лични данни
Коментари Харесай

Пловдивски адвокат осъди НАП за 1 лев

Пловдивски юрист осъди Национална агенция за приходите за невиждания теч на персонални данни през лятото на 2019 година. Искът бе за алегорична сума - 1 лев.
"Това е персоналната ми морална борба като жител и юрист и тип цивилен надзор върху институциите ", съобщи юрист Ясен Крайчев.
Обезщетението е присъдено от Административен съд - Пловдив за претърпени неимуществени вреди (стрес, тревога) около НАПleaks. Съдът постановява, че „ плануваните ограничения и практики за отбрана на персоналните данни в Национална агенция за приходите или не са били прилагани въобще, или не са били прилагани в нужния за това размер и с нужната периодичност “. В момента тече 14-дневният период, в който приходната организация може да апелира решението
Изходът от процеса е казус за Пловдив, а в цяла България има още единствено няколко сходни извоювани каузи - в Русе, Благоевград, Пазарджик.
Делото на пловдивчанина против Национална агенция за приходите е заведено още през август 2019 година, а решението на Административния съд в Пловдив излиза чак на 4 януари т.г. Причините за забавянето бяха няколко - пандемията, дълъг спор с КЗЛД дали искът е позволен, само че най-много поради отхвърли на експерти да изготвят съдебно-техническа експертиза, изброява адв. Крайчев.
Така се стигнало до служебно назначение на съдебно-техническа експертиза, която да обследва дали данъчните управляващи са положили всички нужни старания, с цел да опазят персоналните данни на клиентите си. Съдът разпратил до техническите университети в цялата страна претенции да излъчат софтуерен експерт, който да даде експертно мнение, само че отвред получил отвод с претекста, че ВУЗ-овете не разполагат с лице с сходни пълномощия. В последна сметка експертизата потвърдила, че данъчните официално са имали особено създадена "Политика по осведомителна сигурност " на положително равнище, само че използването в действително време на предписанията на тази политика не е отговаряло на написаните условия в Регламент /ЕО/ 2016/679. Или казано с елементарни думи - на хартия Национална агенция за приходите е имала доста правила, механизми, регистри, комитети и така нататък, само че на процедура те не са се употребявали и ползвали, разяснява юристът, цитира "Марица ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР