Пловдивската градска галерия получи шанса да покаже след Софийска градска

...
Пловдивската градска галерия получи шанса да покаже след Софийска градска
Коментари Харесай

Пловдивската градска галерия показва уникална изложба на големия Илия Бешков

Пловдивската градска изложба получи шанса да покаже след Софийска градска художествена изложба изложбата на Илия Бешков „ Свян и пристрастености ”. Изложбата означи извънреден интерес в столицата. Още повече, че дружно с нея дойде и албума на издателство „ Изток-Запад”: „ С рисунката върша човеци”, в който са отпечатани всички показани в експозицията произведения. Може да се купи с огромна отстъпка по време на изложбата. В книгата четем фрапантен пролог от снахата на художника, за появяването на албума, а от него след това поражда и концепцията за изложбата: „ Ровейки се из архива на фамилията, през януарските празници на тази година, прелиствах за кой ли път писма, документи, лист по лист, търсех избрани фотоси, когато ненадейно попаднах на един пълен плик. Какво ли има в него? Отворих го и като че ли гръм ме удари. В него имаше 60 негативи, все едно че са правени през вчерашния ден, по този начин непипнати, за които знаех, че съществуват, постоянно сме говорили с мъжа ми Сашо Бешков, за един несбъднат издателски план в Париж, виждала съм и пробни отпечатъци на първокласна хартия, точно от тези негативи, само че се смятаха за изгубени. Порази ме фактът, че в 60- та годишнина от гибелта на Илия Бешков, открих 60- те „ френски негативи”. Има ли нещо инцидентно? Негативите са основно на рисунки с голи тела, които са били подбрани от самия шеф на френското издателство „ Серкл д Ар”, Шарл Фелд, с цел да бъде отпечатан огромен албум на Бешков в Париж.”

В края на петдесетте години нашият прочут ерудит и публицист Богомил Райнов е културно аташе в посолството ни в Париж. Той прави големи старания да разпространява българската просвета зад Желязната завеса. Сред достиженията му са гостуването на Националният ни отбор „ Филип Кутев” и отпечатването на първия албум на Бешков от доктор Еманюел Брюкер в поредност от международни създатели, която е единствено за ценители- клиенти и излиза в 200 тираж.

Днес има антикварна стойност. Художникът ни не съумява да види изданието от 1960 година, умира през януари 1958 година По-късно идва различен издател Шарл Фелд и сортира самичък 60 –те произведения, за един огромен внушителен албум, всичко е конкретизирано и готово. Но издателят желае от наша страна да се дадат две хиляди лв. за отпечатването, с цел да се продава и тук. Но заради политическа неприязън и подозрителност, тежка административна машина на тогавашен „ Комитет за връзки с чужбина”, най-после нищо не се получава и Богомил Райнов се прибира от мандата си. Именно негативите за това парижко издание, са послужили за основа на издаването на днешния албум на Илия Бешков с подробна биография, както и на изложбата. Книгата съдържа изкуствоведски разбор от Красимир Илиев върху един друг аспект от колосалното творчество на българския художник, който се родее с най-големите международни създатели.

Студията на изкуствоведа ни разкрива, че с изключение на с недостижимите си политически карикатури, илюстрации на книги, цикъл гвашове „ Опушен период” от времето на Втората международна война, Бешков е рисувал битието на индивида с всичките му пристрастености и пороци, един неотклонен рисувач, който не крие нищо от истината. Изкуствоведът Красимир Илиев е и куратор на изложбата, показана в Градската Пловдивска изложба, която може да се прегледа до 31 ноември.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР