Пловдивската данъчна служителка, която бе заловена в момент на получаване

...
Пловдивската данъчна служителка, която бе заловена в момент на получаване
Коментари Харесай

Отстраниха от длъжност подкупната данъчна началничка от Пловдив

Пловдивската данъчна служителка, която бе хваната в миг на приемане на рушвет предходната седмица, през днешния ден бе отстранена от служба от съда. 60-годишната Ренета Иванова си поискала 4000 лева от притежателите на локална комерсиална компания и беше задържана в миг на приемане на 2000 лева. 

Миналият петък по обяд дамата бе освободена под гаранция от 3000 лева Днес тя пристигна в правосъдната зала на Пловдивския областен съд, само че резервира безмълвие. 

Още при започване на правосъдното съвещание адвокатката на Ренета Иванова - Ташкена Колчева показа подадена от клиентката ѝ молба за овакантяване на Национална агенция за приходите. Въпреки това прокурорът по делото Делян Пинчев настоя дамата да бъде отстранена от служба, защото молбата била за освобождение с едномесечно предупреждение, а нямало отговор от данъчната дирекция дали ще освободи подкупната служителка. 

Ренета Иванова била шеф на отдел „ Обработка на заплащания и отговорности “ в Национална агенция за приходите. На 18 февруари тя се обадила на компанията " Лейди Ди 18 " ЕООД и поискала среща.

Няколко дни по-късно се срещнала с представителката на компанията Десислава Накова, посочила ѝ три листа, които съдържали разпечатки от компютърни бланки със информации за открит непозволено употребен данъчен заем, несъответствия  на заявения годишен оборот и оборота на касовия уред.

Тя обяснила на Накова, че документите са ѝ дадени от висшестоящ неин сътрудник, който обаче можел и да помогне, против съответния финансов тласък. Така се стигнало до искане на подкупа и предаване на половината пари. 

След като била арестувана Иванова си признала виновността пред проверяващите, изясни адвокатката ѝ. Тя уточни, че няма заплаха дамата да се върне на работа в Национална агенция за приходите, защото била ужасена от самата мисъл да влезе в постройката на данъчното. По думите на юрист Колчева, дамата имала отпуск и щяла да си го употребява.

Самата Ренета Иванова пък не изиска нищо от съда. В последна сметка арбитър Веселина Семкова я в профил от служба, защото от Национална агенция за приходите към момента не са се произнесли по молбата ѝ. Според съдийката дамата имала безграничен достъп до цялата база данни на данъчната дирекция, по тази причина имало действителна заплаха да повлияе на следствието.

Определението на съда може да бъде обжалвано в тридневен период. " Ако в този тридневен период от Национална агенция за приходите няма отговор дали данъчната служителка ще бъде освободена,  ще апелираме пред Апелативния съд на 10 март ", сподели пред публицисти юрист Колчева. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР