Пловдивчанка измислила измамна схема, в която завлякла отзивчиви хора. Схемата

...
Пловдивчанка измислила измамна схема, в която завлякла отзивчиви хора. Схемата
Коментари Харесай

Пловдивчанка трупа пачки чрез измами във Фейсбук

Пловдивчанка измислила лъжлива скица, в която завлякла дружелюбни хора. Схемата е работила години наред в обществените мрежи.

Подробности за схемата споделя Николета Чавдарова, която е админ на благотворителната група „ Пловдив, подай ръка на пенсионер” в обществените мрежи, написа Марица.

Според Чавдарова пловдивчанката, която се подвизавала във фейсбук в редица подправени профили под името Силвия, до неотдавна е живяла в бл. 106 в „ Тракия “, само че се е изнесла след разобличаването ѝ.

„ Силвия се свърза с мен посредством фейсбук със сълзливата история, че е самотна майка с болно дете. Баща й бил умрял неотдавна, което е правилно, изпрати ми смъртен акт. Твърдеше, че живее с майка си в бл.126 в „ Тракия “ и колкото да свързват двата края. Майка ѝ била пенсионерка и разполагали единствено с нейната пенсия и с дребни суми, които Силвия печелела, миейки чинии в някакво заведение вечер. Попитах я от какво има потребност, с какво да ѝ помогнем. Твърдеше, че имат доста неплатени битови сметки, прати ми бележки. Били наказани за заем на татко ѝ, който трябвало да заплащат след гибелта му. А единственото, което ми изиска беше храна, тъй като гладували - лютеница за сина ѝ, че доста обичал, и някакви детски ботушки, на което се учудих, тъй като е лято. Ако можело да ѝ платим и наема от 150 лева Изрично я предизвестих, че от групата ми пари на ръка не даваме и в случай че вероятно съберем сумата, ще платим наема персонално на хазяйна й. С което тя се съгласи. Всички неща ги открих за броени минути, откакто разгласих историята ѝ, с нейно позволение, в групата ми във бейсбук. Имаше десетки хора, които желаеха да дарят средства, с цел да ѝ оказват помощ “, споделя Николета.

По думите ѝ, на дамата са били изпратени хранителни артикули, ботуши и какво ли още не от пловдивчани, че даже и от хора от чужбина. Но защото се усъмнила, Николета споделила на искащите да оказват помощ, да задържат с изпращането на пари, с цел да се ревизира случая. „ Помолих моя другарка от групата ни да се обади на Силвия и да се уговорят в комфортно време да се видят и поговорят, с цел да се срещнем по-добре със случая. Междувременно разнообразни хора започнаха да разясняват поста ми във Facebook, че тази история и подадения адрес в нея, са същите като от други групи и разнообразни пострадали почнаха да описват за срещите си със Силвия. Оказа се, че въпросната се е подвизавала зад редица подправени нейни профили с тази история. Молела е даже за техника и хубави облекла и обувки, които след това е продавала онлайн.

Съседите ѝ ни описаха, че са идвали цели камиони със артикули за нея и че знаят какви далавери върти. Оказа се, че си има мъж, с който живее в бл.106 в Тракия, гледат 2 кученца, които имат много скъпоструваща поддръжка и деня, в който моята другарка беше на място в двата блока да разузнае, Силвия и мъжа ѝ, дружно с детето са отишли на море. Същият ден, без да знам за това, говорех със Силвия на видеоразговор, която твърдеше, че си е в къщи с болното ѝ дете, което имало 40 градуса температура. Показа ми дори някакво флаконче с лекарство и дребния по какъв начин спи. Помоли ме да не изпращам хора при нея към седмица, до момента в който сина ѝ не оздравее, а в действителност е било, с цел да си изкара умерено почивката. След като навързахме нещата ѝ писах, с цел да ѝ потърся пояснение и изложих обстоятелствата. Тя стартира да се оправдава и на идващия ден ме блокира.

Разбрах, че по този начин действала с всички хора, които са ѝ помагали. Докладвахме всички знайни нейни профили във Facebook и някои от тях бяха блокирани. На идващият ден момиче, живеещо в нейния блок ми писа, че Силвия в този миг се изнася скорострелно с камион, товарейки цялата си мебелировка. На някой била споделила, че се мести в „ Кършияка “. Колко е правилно това, не мога да кажа, защото тя е патогенен измамник и няма да се очудя, в случай че е дала тази информация, единствено с цел да ни заблуди. Дори кръстницата на детето ѝ се свърза с мен и ми описа извънредно доста детайлности и това, че 4 години Силвия се устоя с помощта на тези измами “, описа още Чавдарова.

Администраторката на благотворителната група показа, че доста хора са се жалвали, че са помогнали на измамницата. „ Съседите от двата блока в „ Тракия “, където се подвизаваше до неотдавна, са извънредно възмутени от наглите ѝ действия, потвърждавайки, че имат намерение да алармират управляващите. Аз съм потресена по какъв начин човек може да лъже по подобен възмутителен метод, в случай, че извънредно доста хора откликнаха на апела й за помощ, посредством моята благотворителна група, а и освен. Отказвам да приема следващия случай на нагли измамници, защото такива подкопават доверието и обикновената човещина у донори, които желаят да подадат ръка. Смятам, че тази жена би трябвало да понесе следствията от дейностите си и няма да спра, до момента в който няма правдивост “, катергорична е Чавдарова.

Тя уточни, че следва подаване на тъжба към полиция и прокуратура от страна на излъганите от нея, и прикани станалите жертва на наглата пловдивчанка да се свържат с нея.

„ Възмутена съм като жител и донор по какъв начин такива като нея се подиграват с доверието на хора, които имат предпочитание да оказват помощ. Не желая други нуждаещи се да страдат от липса на помощ, заради обстоятелството, че сме насочили напъните си към измамници като тази. Не желая да оставяме нещата безнаказани, наш дълг е да вземем ограничения и предотвратим сходни схеми “, счита Николета Чавдарова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР