Пловдивчанин получи електронен фиш, защото беше засечен от камера на

...
Пловдивчанин получи електронен фиш, защото беше засечен от камера на
Коментари Харесай

Пореден шофьор оспори електронен фиш и спечели въпреки, че е превишил скоростта край „Скобелева майка”

Пловдивчанин получи електронен фиш, тъй като беше засечен от камера на КАТ да кара със скорост 65 км/ч. при позволена за града 50 км/ч. Нарушението е снимано на влизане в Пловдив по бул. Цариградско шосе наоколо до надлеза на Скобелева майка.

Вместо да заплати наложената глоба в размер на 50 лв., той реши да апелира наказването, тъй като съгласно него е глобен нелегално. След разглеждането на проблема в областен съд-Пловдив, магистратите отредиха то да бъде анулирано. Освен това, Министерство на вътрешните работи би трябвало да заплати на водача сумата от 300 лв., представляваща направени по делото разходи за адвокатско заплащане.

Нарушението било установено през месец май, а електронният фиш е бил връчен през октомври. Санкцията е за превишаване на скоростта с 15 км/ч. и законът планува санкция от 50 лв.. Точно тази сума от 50 лв. обаче се явява незаконосъобразна.

Според решението на съда е налице неточност в процесуалния ред за налагането на съответния тип глоба. А точно – в случай че е налице административно нарушаване, открито и снимано с техническо средство или система, в неявяване на надзорен орган и извършител, може да се сформира електронен фиш, само че при маловажни нарушавания, контролните органи могат да постановат на местонарушението санкции в размер от 10 до 50 лева От тук следва, че посредством систематичното и граматическото пояснение на двете разпореждания се доближава до извода, че законодателят планува реда за издаване на електронни фишове да е използван само при налагането на санкции в размер над 50 лева

В случая с електронния фиш е планувана и наложена санкция в размер навръх 50 лв., заради което и същият се явява незаконосъобразен и следва да бъде анулиран.

Заради тази дребна неправилност пловдивският Районен съд анулира фиша на водача и също така осъди Министерство на вътрешните работи да му заплати сумата от 300 лв..

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР