Пловдивчанин изпрати отворено писмо до областният управител Йордан Иванов, до

...
Пловдивчанин изпрати отворено писмо до областният управител Йордан Иванов, до
Коментари Харесай

Пловдивчанин настоява за събаряне на опасна сграда, от “Централен“ искат да я възстановят

Пловдивчанин изпрати отворено писмо до регионалният шеф Йордан Иванов, до кмета Здравко Димитров и до омбудсмана Борислав Стаматов, в което упорства за тяхната интервенция при проблем с преустановяване на съсобственост с Община Пловдив. Нубар Калустян счита, че регион " Централен " съзнателно бави събарянето на полуразрушена и рискова постройка в парцела, с цел да не може да започва процедурата. Кметът на " Централен " Георги Стаменов обаче е безапелационен, че пази публичния интерес и няма по какъв начин се раздели с лека ръка с общинска благосъстоятелност.

Наследственият парцел се намира на ул. " Ламартин " 22, на ъгъла с ул. " Весела ". Той е към 300 квадрата, като към 130 от тях са благосъстоятелност на общината. " Имотът е отчужден през 80-те години, защото общината е имала желание да строи някакъв паркинг. Но по този начин или другояче 40 години нищо не е издигнато. Той бе благосъстоятелност на татко ми, който умря в Съединени американски щати преди две години и откакто легализирахме документите за гибелта му, ние се вписахме като наследници. След това започнах процедура по преустановяване на съсобственост " описа Калустян пред TrafficNews.

" В парцела има здания, за които (без да бъдем известени, открихме я случайно) е издадена заповед от 2013 г за събарянето им като рискови! Срещнах се с господин Стаменов и разбрах, че заповедта не е изпълнена тъй като общината нямала средства (10 000 - 15 000лв) за срутване на сходни здания. Все отново се съгласихме че, сумата за срутване е нищо пред цената на изгубен живот в резултат на рухването на постройката. Живот на играещо си в нея дете, на преспиващ скитник или чиновник на „ Паркове и градини “ ползващ останалото от постройката за... Напомнял съм документално на господин Стаменов да впише събарянето на рисковата постройка в тазгодишния бюджет, бях осведомен в телефонен диалог, че постройката ще бъде съборена до август или септември 2022г " написа Калустян.

В следствие обаче, на 16 юни 2022 година, регион " Централен " уведомява с писмо Калустян, зам. кметът по “Строителство и вложения “ Пламен Райчев и шефа на Дирекция „ Общинска собственот “ Николай Аджеларов, че кметството има „ инвестициони планове за опазване на постройките – за подсилване и възобновяване “.

Собственикът на парцела недоумява по какъв начин откакто районното кметство няма средства за събарянето, ще откри средства за възобновяване. " Говорим за здания, които нямат покрив и под, а гредите са изгнили. Другата е външна тоалетна. Къщата няма никаква архитектурна или историческа стойност. Община няма пари за ремонт на къщи- монументи на културата, за учебни заведения, лечебни заведения, за срутване на рискови здания, има намерение да влага във възобновяване на срутена жилищна постройка от началото на 20 век! Какво би предиздвикало един кмет да подпише нещо сходно, нещо което явно няма да бъде изпълнено? " пита Калустян.

Кметът на рай-н " Централен " Георги Стаменов е безапелационен, че няма по какъв начин с лека ръка да се откаже от общинската благосъстоятелност. " Действително през 2013 година е издадена заповед за срутване на рисковата постройка, само че до този миг заповедтта не е изпълнена. Г-н Калустян беше на среща при мен преди 6 месеца и аз в детайли се срещнах с проблема. В случая имаме общинска постройка върху частен парцел. В този случай или общината би трябвало да изкупи частта на притежателя или да разгласи търг за постройката. Аз реших, че при дефицита на пространства за потребностите на регион " Централен ", постройката може да бъде възобновена и да се трансформира в датски център, спомагателни пространства на ЦДГ " Снежанка ", читалище или нещо, което би било потребно на хората от региона. Затова съм изпратил предложение до Община Пловдив в тази посока. От тук натакък Общината би трябвало да реши дали да отдели средства постройката да бъде съборена или да влага и да я трансформира в нещо потребно. Общината има задоволително запас да го направи. От тук нататък е въпрос на вола " разяснява Стаменов пред TrafficNews.

Той счита, че ползата към парцела се е засилил, защото там на калкан сега се строи нова жилищна кооперация. " Процедурата е такава, че в случай че постройката бъде съборена, по закон общинската част от парцела може да бъде изкупена единствено от съсобственика, а не да бъде оповестена на търг. А в последна сметка ние сме тук, с цел да пазиме публичния интерес " съобщи кметът.

Калустян твърди също, че откакто се е вписал като притежател на парцела, с него се е свързал прочут на фамилията, който декларирал, че от името на зам. кмета Георги Тютюков се интересува дали наследниците биха продали тяхната част. " Пазарът е цялостен с напълно частни парцели за обмен, за всеки който желае да закупи подобен! Разочарованието ми от метода на работа на общината и нейните чиновници, само се укрепва от ежеседмичните оферти от строители и вложители, които можели това, което очевидно за елементарните хора е невероятно, а имено да изплатят общинския дял от парцела, тъй като имали „ хора “ в общината " написа Калустян.

TrafficNews се свърза със зам. кмета по “Спорт, юношески действия и обществена политика, който съобщи, че за първи път чува за този парцел, не е разговарял със притежателя, нито е карал някого да се свързва с него. " Нямам визия за какво са забъркали моето име. Аз фактически от много време диря по-голямо жилище за фамилията си, само че за подобен парцел въобще не съм разговарял с никого " бе безапелационен Георги Титюков и допусна, че може да става дума и за политически компромат.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР