Пловдивчани, които ползват централно отопление и топла вода, могат да

...
Пловдивчани, които ползват централно отопление и топла вода, могат да
Коментари Харесай

Пет нови умни централи гарантират чистия въздух в Пловдив

Пловдивчани, които употребяват централно отопление и топла вода, могат да са спокойни, че няма да са на студено през зимата, а градът като цяло ще е по-защитен от замърсяване с фини прахови частици. Пет броя нови централи /водогрейни котли/ са подготвени да влязат в употреба при възможен недостиг на природен газ. Най-новата облага за Пловдив, която се откри публично през днешния ден на площадката на Топлоелектрическа централа Север, е част от огромна фаза по модернизацията на мощности, с която се ангажира EVN Топлофикация. През 2011 година австрийското сдружение построи под тепетата най-модерната централа за екологично произвеждане на топло- и електрическа енергия на Балканите. Със завършването на котлите Пловдив става първият град в България, чието топлофикационно сдружение е с изцяло новоизградени и съвременни индустриални мощности. 



Сред формалните посетители на събитието бяха кметът Здравко Димитров, регионалният шеф Ангел Стоев, ръководителят на Общинския съвет Александър Държиков, посланикът на Австрия у нас Андреа Икич-Бьом, ръководителят на съвета на шефовете на EVN Александър Сипек и др. 

23 млн. лева е инвестицията на EVN Топлофикация във водогрейните котли, които се ръководят с компютър.



Три от тях са ситуирани на територията на Топлоелектрическа централа Пловдив Север, а другите два са в отоплителна централа Юг, в Южната индустриална зона. Общата им мощ е 100 MW (мегавата).​ Основната роля на оборудванията е за покриване на върхови товари и гъвкава работа с къси процедури на включване и изключване. Най-голямото им преимущество е, че работят с индустриален газьол, а не с мазут, чието изгаряне води до замърсяване на въздуха. 



 

Модерни уреди от подобен вид са инсталирани за първи път в България. Тяхната технология обезпечава извънредно ниски равнища на нездравословни излъчвания, щадящи околната среда. Тази стъпка в посока понижаване замърсяването на околната среда е водещ претекст в избора на оборудванията, идващ общата идея на Роберт Бош /световен снабдител на технологии/ и ЕVN за възстановяване чистотата на въздуха.



 

„ Днес виждаме, че вторият по-големина и най-бързо разрастващ се град в България, Пловдив, има напълно нови мощности за произвеждане на топлинна сила. Това беше заричане, което EVN направи през 2007 година, когато закупи локалната топлофикация. След когенерационната централа, която изградихме през 2011 година и днешните нови 5 котли, можем да отчетем, че това заричане е изпълнено. Новите котли значат по-голяма сигурност за централното топлоснабдяване на Пловдив, само че значат и по-чист въздух за пловдивчани “, сподели  Александър Сипек в приветствието си към гостите. Той посочи, че от старта на капиталовата атака на компанията през 2007 година, в електроснабдителната инфраструктура на Пловдив са вложени над 240 млн. лева

EVN Топлофикация е втората по-големина топлофикационна компания в България като доставя  топлинна сила до над 31 000 семейства и бизнес клиенти в Пловдив. Дружеството ръководи близо 200 км топлопреносна мрежа. За последните 15 години компанията са построени повече от 250 нови абонатни станции и 45 км нови топлопроводи. 

Кметът Здравко Димитров приветства новата инвестиция и акцентира, че самодейността на общината за замяна на отоплителните уреди е обща идея с ЕВН в запазване на въздуха на Пловдив.



Областният шеф Ангел Стоев разяснява, че с помощта на модерните технологии на електроразпределителното сдружение, повредите в ел.-преносната мрежа са намалели с 50 %.



 

Посланикът на Австрия у нас Андреа Икич-Бьом, която е на първа публична аудиенция в Пловдив след встъпването си в служба този септември, заяви, че страната й е втора по мярка на вложения в България. Тя добави, че инвестицията на EVN е превъзходен образец за внедряване на нововъведенията с акцент върху ефикасното потребление на ел.-енергията във време на високо търсене.



 

По мотив решението на Австрия и Нидерландия, които преди дни блокираха влизането на България в Шенген, тя разгласи, че сред Австрия и България има връзка и градивен разговор в тази тенденция. Помолен от публицисти за повече детайлности по тематиката, дипломатът отговори, че не може повече да разяснява.

Снимки от Валентина Биларева

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР