Plovdiv24.bg Няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е

...
Plovdiv24.bg
Няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е
Коментари Харесай

Поправката “Каракачанов: Убиваш крадец законно, ако те нападне по тъмно, нахлуе в дома ти или има помощник

Plovdiv24.bg Няма превишаване на рамките на неизбежната защита, когато нападението е осъществено посредством незаконно влизане в жилище, когато е ориентирано против живота, здравето, свободата или половата цялост на отбраняващия се или на другиго и е осъществено от две или повече лица, от въоръжен или нощем. Това към този момент е единственото предложение за смяна в закона на текста за рамките на неизбежната защита. Негов създател е вицепремиерът Красимир Каракачанов. Предложението бе оповестено на фейсбук страницата му на 7 март.

Каракачанов към този момент го внесъл в Министерство на вътрешните работи и правосъдното министерство за координиране. В нощта против 2 март пловдивският доктор доктор Иван Димитров простреля крадеца Георги Джевизов-Плъха. Стотици застанаха на негова страна, а карцерът му провокира гнева на хиляди. Реакцията на държавното управление не закъсня. В четвъртък правосъдният министър Цецка Цачева предложения Висшия правосъден съвет (ВСС), Върховната касационна прокуратура и Върховния касационен съд (ВКС) да вземат участие в работна група за смяна на текста за рамките на неизбежната защита. Сега той звучи по този начин: Няма превишаване рамките на неизбежната защита, в случай че нападението е осъществено посредством навлизане с принуждение или с щурм в жилище.

Висш съдебен съвет отхвърли да се включи със свои хора в работната група. Реши обаче да ги прати при вероятно разискване на съответни текстове в правната комисия. Прокуратурата също няма да изпрати представители. Върховен касационен съд ще взе участие със съдийките Лада Паунова и Антоанета Данова. Двете имат огромен опит, насъбран по знакови каузи. Едно от тях е против Илиян Тодоров за двойното ликвидиране пред дискотека “Соло ". Ще бъде ли образувана работна група, занапред следва да се разбере.

Темата за рамките на неизбежната защита се разяснява от време на време в последните 20 година Тя бе сложена на дневен ред и през 2012 година Тогава 19-годишният студент Илко Радев умъртви собствен съквартирант, който, като се прибрал пийнал от дискотека, го нападнал с нож. Младежът получи 4 година затвор. За последните 8 година през Върховен касационен съд са минали 93 каузи, в които са се коментирали рамките на неизбежната защита, сподели инспекция на “24 часа ". Възможно е да са и доста повече, тъй като статистика за тях няма. Част от 93-те каузи са свързани със сбивания пред и в заведения, а освен с домови обири.

Въпросът вълнува магистратите още от 1973 година Тогава пленумът на Върховния съд излиза с разпореждане №12, което показва критериите, по които се преценя има ли превишаване на рамките на неизбежната защита. Те са настоящи и до през днешния ден. “Във всеки обособен случай държанието по отблъскването на противоправното нахлуване следва да бъде оценено с оглед спецификата на съответните условия ", споделят съдиите преди 44 година

1997 година е паметна за рамките на неизбежната защита. Тогава Народното събрание гласоподава текст, съгласно който няма превишаване на рамките на неизбежната защита, когато: нападението е от две и повече лица, нападателят е въоръжен, осъществено е посредством навлизане с принуждение или щурм в жилище, вилен парцел или икономически обект, нападението е в моторно, въздухоплавателно, водно транспортно средство или преносим жп превоз, осъществено е нощем, не може да бъде отблъснато по различен метод. Заради тези текстове въпросът стига до Конституционния съд.

“Няма превишаване рамките на неизбежната защита дори когато нападателят е погубен, в случай че той е проникнал в жилището на нападнатия посредством принуждение или щурм ", е мнението на конституционните съдии. На същото мнение са и юристите по света. В щата Ню Йорк рамките на неизбежната самозащита са по-широки. Там Наказателният кодекс гласи, че “защитата е правомерна и няма очевидно противоречие с нападението, в случай че нападателят е погубен в дома на отбраняващия се, посягайки на неприкосновеността на жилището му, на личността му или имуществото ". В тази посока е и френският закон от 1992 година, който споделя, че “правомерна е защитата на оня, който прави действието, с цел да отблъсне през нощта нападател, проникнал в жилището със мощ или щурм ".

Конституционните съдии анулират останалите текстове за рамките на неизбежната защита. Според тях, в случай че се резервира текстът за двама или повече нападатели, той може да се употребява като мотив при “прояви като осъществените от деца дребни обири или повреди на някакво имущество по време на игра ". Те отхвърлят и текст за въоръжения нападател, тъй като тогава похищението над служащ в овощна градина, който носи нож поради работата си, само че и краде плодове, може да мине като неизбежна защита. Тепърва при разискване на рамките на неизбежната защита ще се чува за решението на Конституционен съд отпреди 20 година, тъй като законодателите ще би трябвало да го имат впредвид.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР