Plovdiv24.bg Георги Щерев е председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

...
Plovdiv24.bg
Георги Щерев е председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
Коментари Харесай

Предложение: Плащаш 1000 лв. за море, връщат ти 250

 Plovdiv24.bg Георги Щерев е ръководител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. От организацията преди дни желаеха от страната работа по 4 целта за избавяне на туристическия бранш. Първият е неотложно информиране на света и на всички евентуални пазари за България, че сме сигурна и безвредна дестинация. Вторият е онлайн издаване на визи и приемането им непосредствено на границата. Третият е стимулиране на записвания на туристи, включително и предложение всеки имунизиран да получава ваучери за почивка, от които ще му бъдат върнати 25% от направените разноски, а за медици, служители на реда, учители и други на първа линия сумата да е 50% или повече. Четвъртият е подкрепяне на хотелиерите в сложната обстановка. Ето какво сподели още той пред " ".



- Оптимист ли сте, че предлагането ви за връщане назад на екскурзианта на 25% от изхарчената сума по време на отмора ще види бял свят?


- За да покажем отношение на страната към вътрешния пазар, би трябвало да има ваучери. Ние сме предложи да се върне 25% от сумата и считаме, че това е обикновено. В Русия е сходен процентът. Мои другари ми споделиха дори, че са се записали за отмора и още преди да са отишли, са им върнали парите. И вие доста ще се замислите, в случай че имате сходна стратегия, дали да икономисате тези 25% или не. Едно семейство, в случай че изхарчи 1000 лева и му се върнат 250, малко ли е? Ще си заплати бензина и ще останат за детето да изяде пет сладоледа да вземем за пример. Идеята това да се отнася за имунизирани лица е, с цел да подтикваме хората, защото непрекъснато се приказва, че е належащо ваксиниране, с цел да достигнем групов имунитет. Така за имунизираните ще има тласък. Освен това и за хората на първа линия ще има. А те не са кой знае какъв брой, че да срутят страната.

- Пари за доведен екскурзиант единствено на туроператори ли би трябвало да се дават или и на физически лица? Ако някой докара 10 туристи от Англия няма ли също да получи 50 евро?

- Нашата цел тук е да активираме туроператорите да имат интерес да ни популяризират, както стои въпросът да вземем за пример със сумата от 35 евро на заета седалка на аероплан. Тези пари не би трябвало да се дават единствено за екскурзиант във въздушен превоз, само че и за сухоземен. Румънците, като ги провеждат туроператори и ги изпълнят в коли, за какво да не им се дадат тези пари? Без значение с какво идват.

- Отговор от държавните институции имате ли?

- До мен не е достигала такава информация. Ние се чуваме и приказваме, само че няма дейности. То това не е разговор. Дори да се чуем с министъра на туризма или неговия заместител, какво зависи от тях? Гледайте дейностите на ръководещите - било то настоящи или предходни. В момента туризмът не е приоритет. Не желая да се трансферира топката върху служебното държавно управление, нито към това на Борисов. Още когато кабинетът на Национална движение „Симеон Втори" таксува туризма с Данък добавена стойност, се видя, че на него гледат единствено от кое място да вземат пари. А не като приоритет, който да развие стопанската система. Ти да печелиш от удоволствието на хората и да не се възползваш от това... Странно ми е.

Единствено в България хотелиерът заплаща цялата сметка. Като се стартира от летището, оправяне на инфраструктурата към хотела, товарен е с една камара такси за чадъри и шезлонги. И след това се чудят от кое място да намерят пари за служащите. То няма такива, с които да ги стимулираш. Докато в Турция и Гърция хотелиерът единствено се грижи за себе си и хотела и всичко му е супер. Плажът му е без пари, и то не за една, а за 20 години. Всичките понижения там - ваучери, 35 евро на пасажер в аероплан ги поема страната, а у нас ги заплаща хотелиерът.

- Какви цени тогава да чака българинът за чадъри и шезлонги на родното море това лято?

- Никой не може да ви каже. Опитват се изкуствено хотелиери и концесионери да ни изправят един против различен. Което не е обикновено. Плажът е благосъстоятелност на страната, по тази причина тя би трябвало да реши. За нас това е мярка, която ще способства за стимулиране на пазара. Казваме го доста ясно и тъкмо - безвъзмездни чадъри и шезлонги за всички, които употребяват туристически пакети, включващи нощувка, и ниски цени за плажни услуги за всички, които идват единствено за плажа. Към момента никой не е споделил какво ще се прави.

Използва се обстановката, че имало служебно държавно управление. Това не пречи концесионерите да ги отдават в пъти по-скъпо от цената, на която ги взимат. И то във вид, в който хотелиерът обезпечава в допълнение за своя сметка шезлонги, чадъри, почистване. Всичко той. Ако в действителност се мисли за оцеляването, дано да вдигнат сумата с 20% и на такава да ги преотдадат. А не с 200, 300 или 500%.

Министерството на туризма е разписало концесиите. Трябва да има решение на Министерския съвет. Има по какъв начин да се оправят нещата. Но не считам, че 8 млн., колкото прибира страната от тези концесии, вземат решение казуса. Напротив, основават големи спънки. И това се знае. Но отново си играем на наши и ваши. Държавата би трябвало да потвърди с дейности, че туризмът е приоритет. Ако не, да кажат - спасявайте се, оставяме ви и не можем да помогнем. Така или другояче, половината бранш е по очи. Няма по-засегнат и необезщетен отрасъл от нашия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР