Plovdiv24.bg По медийния закон много отдавна няма никакви поправки - от

...
Plovdiv24.bg
По медийния закон много отдавна няма никакви поправки - от
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: От социализма насам по медийния закон няма поправки

 Plovdiv24.bg " По медийния закон доста от дълго време няма никакви ремонти - от социализма до момента ". Това съобщи ръководителят на отрасловата комисия в Народното събрание Вежди Рашидов пред Българска национална телевизия.

Той бе безапелационен, че има належаща потребност от нов закон, който да подсигурява свободата на медиите. Закони не се вършат " срещу ", а се вършат " за ", разясни Рашидов.

По негови думи медиите не схващат, че свободата на словото не е тяхна запазена марка, а е право на всеки човек и всеки би трябвало да се възползва от тази независимост. Той се разгласи срещу концепцията, че " медиите са свещена крава и за нея би трябвало специфична независимост ".

" Важното е да разберем къде е разликата сред свободата и слободията ", сподели още Рашидов по отношение на въпроса с подправените вести.

Той изрази безпокойствие, че в днешно време хората не могат да разпознават същинската от подправената вест, което води до загуба на интерес към медиите.

Запитан по какъв начин би трябвало да се финансират публичните медии, Рашидов акцентира, че те за разлика от мастните разполагат с бюджет, до момента в който частните лежат напълно върху реклама. Според него рекламите би трябвало да се редуцират в избран %, въпреки и да не отпадат изцяло.

Рашидов изрази мнение, че мандатите на генералните шефове на Българска национална телевизия и БНР са дребни - 3 години не били задоволителни за промени. Той настоя те да бъдат увеличени на 5 години, както е в тази ситуация с Българска телеграфна агенция.

Според него генералните шефове на публичните медии би трябвало да бъдат гласувани от Народното събрание, а Съвет за електронни медии да бъде надзорен орган, защото той нямал лостове, с които да ги контролира.

" Обществената медия е държавна, с държавен бюджет. Разбира се, че си има шеф, не може дайте ни бюджет и ще вършим каквото си желаеме ", разяснява той.

Според Рашидов бюджетът на БНР и Българска национална телевизия не е задоволителен. Той обаче изрази убеденост, че когато бъдат направени промените, държавното управление ще отпусне доста по-голям бюджет.

" Трябва да се почне с повече средства към публичните медии, с цел да стартира противоположният развой на стопяване на недостига ", заключи Рашидов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР