Пловдив. Започна спешен авариен ремонт на покрива на Куршум джамия

...
Пловдив. Започна спешен авариен ремонт на покрива на Куршум джамия
Коментари Харесай

Стойо Карагенски, зам.-кмет на Карлово: Започна спешен авариен ремонт на покрива на Куршум джамия

Пловдив. Започна незабавен спешен ремонт на покрива на Куршум джамия в Карлово. Това заяви за Радио „ Фокус ”-Пловдив зам.-кметът на Карлово Стойо Карагенски. „ Дървената част е изгнила от течове и не може да поддържа керемидите. Започнаха да падат ”, сподели Карагенски. По думите му храмът се намира в центъра на града, има заплаха от сриване, от което може да пострадат жители. „ В случая това е обществено общинска благосъстоятелност и ние имаме задължението да си я поддържаме ”, сподели още Карагенски. Средствата за ремонта са отделени от бюджета на община Карлово. Изпратено е и писмо до Министерството на културата, защото това е монумент на културата.
Стойо Карагенски напомни, че община Карлово упорства този монумент на културата с локално значение да се трансформира в монумент на културата с национално значение. „ Още през месец юни 2017 години сме изпратили писмо до Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно завещание, с което настояваме да се промени статута на Куршум джамия в монумент на културата от национално значение, само че още никой не го е придвижил ”, сподели Карагенски.
Общината има подготвеност да стартира да изготвя план за Куршум джамия като културен център, в който да бъде показана богатата история на района, да бъдат показани и скъпи археологически находки, открити в Стремската котловина при археологически изследвания. Такъв план може да получи финансиране по европейски или национални стратегии единствено, в случай че е монумент на културата от национално значение, считат от община Карлово.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР