Пловдив стана домакин на форумът Български гласове за Европа: за

...
Пловдив стана домакин на форумът Български гласове за Европа: за
Коментари Харесай

Пловдив домакин на Български гласове за Европа, кметът: 70...

Пловдив стана хазаин на форумът " Български гласове за Европа: за по-силна стопанска система ", проведен от Българска телеграфна агенция в едноименния пресклуб под тепетата. Форумът е вторият от поредицата полемики в границите на самодейността на Българска телеграфна агенция " Български гласове за Европа ". Участие в него взеха евродепутатът Ангел Джамбазки, регионалният шеф на Област Пловдив Ангел Стоев и кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, а полемиката беше модерирана от генералния шеф на Агенцията Кирил Вълчев.

С самодейността си " Български гласове за Европа ", подкрепена от Европейския парламент, Българската телеграфна организация има упоритостта да даде глас на българските жители в тези диспути, като събере колкото се може повече хрумвания и отзиви на хора от цяла България по какъв начин би трябвало да се промени Европейски Съюз, с цел да отговори на бъдещите провокации.

Сред панелистите бяха още Стефан Стоянов, заместник-кмет на Община Пловдив, Александър Стайков, изпълнителен шеф на " Бизнесът за Пловдив ", Катя Стайкова, изпълнителен шеф на Клъстер Тракия икономическа зона - Пловдив, проф. Христина Янчева, ректор на Аграрния университет - Пловдив и доста други.

Темите, които бяха разисквани са свързани с поощряване на заетостта, напредък и вложения, стимулиране на кръгова стопанска система, хрумвания за възобновяване от рецесията, провокирана от ковид, рационализация на труда, социално-осигурителни въпроси.
Гражданите на Европа, в това число и от България, имат опция да изразят директно визиите си в какъв Европейски съюз желаят да живеят посредством Конференцията за бъдещето на Европа.

Много е значимо какви послания ще излъчим за Европа и за идващите генерации, съобщи Здравко Димитров при откриването на конференцията. Кметът означи, че Пловдив и региона са първенци в построяването на промишленост и стопански паркове. По думите му индустриалните паркове са отвън града и се работи за разкриването на детски градини, учебни заведения, здравни заведения, тъй като там работят над 70 000 души, които живеят в Пловдив и прилежащите община Родопи и Марица, употребяват услугите опазване на здравето, просвета, спорт на Пловдив, а това натоварва транспортната скица на града.

Димитров уточни, че единствено на вход и излаз на Пловдив за един месец влизат близо 6 млн. коли, което натоварва транспортната скица, замърсява въздуха, изнервя водачите. Важно е какво ще свършим и какво няма да успеем, за нас ще съдят по това, което сме могли да създадем, само че не сме го създали, сподели кметът.

Според генералния шеф на Българска телеграфна агенция огромният въпрос пред Европа е дали континентът ще откри метод да стане действителен стопански съперник на Съединени американски щати, Китай. " Сега, когато чакаме с месеци, с цел да ни доставят нещо, което преди доближаваше за ден-два, европейците си даваме сметка, че облагата от бизнеса е следваща, най-голямо е удовлетворението да създаваш ", сподели Вълчев.

Пловдив е определен неслучайно за хазаин на полемика за стопанската система и бъдещето на Европа, тъй като градът е промишлен водач с над 220 интернационалните и български компании, с над 70 000 заети в действителното произвеждане, втори IT аутсорсинг център в България, водач в браншове като " Аутомотив " и " Мехатроника ". Годишният БВП /БВП/ е съвсем 5 милиарда евро, което е 7,6 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната стана ясно още по време на полемиките.

Бизнесът беше показан от Катя Стайкова - изпълнителен шеф на Клъстър Тракия икономическа зона /ТИЗ/, коятп сподели, че ТИЗ е най-голямата сходна зона освен в България, само че и в Югоизточна Европа. Стайкова акцентира още, че нейното най-важно очакване от работата на българските евродепутати е да пазят българския интерес.

Изпълнителният шеф уточни още, че ТИЗ се развива към този момент 25 години, въпреки че е основана като бранд през 2013 година, когато се сплотяват шест индустриални зони. " Ние доказахме, че можем да се развиваме и без поддръжката на страната, разбирайки само бизнеса и вложителите, предлагайки им добра бизнес среда, в която те непрестанно се уголемяват ", разяснява Стайкова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР