Пловдив. Параклисът, който вече се издига във войсковия район, е

...
Пловдив. Параклисът, който вече се издига във войсковия район, е
Коментари Харесай

Командирът на авиобаза „Граф Игнатиево” бриг. ген. Димитър Петров: Параклисът, който вече се издига във войсковия район, е символ, че в нашето общество се възражда връзката между армията и духовенството

Пловдив. Параклисът, който към този момент се издига във войсковия регион, е знак, знак, че в нашето общество се възражда една остаряла традиция. Възкръсва една жива връзка, родена още в далечната 1891 година с първия закон за войската на Княжество България, връзката сред армията и духовенството. Това съобщи пред военнослужещите в авиобаза „ Граф Игнатиево ” техният пълководец бригаден военачалник Димитър Петров, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”-Пловдив . „ Този параклис е и едно удостоверение за възобновяване на вярата като един от стожерите на българския военен дух ”, сподели още командирът въз основата и добави, че това е бойният дух, с който нашата войска е била неповторима, сполучлива, непобедима. „ Това е за нас този параклис-молитвен дом, който е и знак на възраждащото се българско общество, което с цел да пребъде би трябвало да се опре на остарели обичаи и полезности, които са ни помогнали да пребъдем и да оцелеем във времето ”, добави бригаден военачалник Петров.
Бригаден военачалник Димитър Петров показа още, че е благополучен от обстоятелството, че на него точно се е паднала изключителната чест като пълководец на Авиобазата да възнамерява и провежда освещаването на този параклис. „ Летище „ Граф Игнатиево ” съществува от повече от 80 години. От 67 години то е люлка на българската изтребителна авиация и дом на българските изтребители. Но за всички тези години на територията на Граф Игнатиево не е имало параклис ”, уточни командирът въз основата. По думите му това не значи, че не е имало хрумвания, или упоритости да се построи подобен, само че все нещо не е достигало. Ето, че най-после чудото е станало.„ Пред вас стои тази прелестна дребна постройка, нежна и изящна, впечатляваща и вдъхновяваща. Място за разтуха и молитва ”, сподели още бригаден военачалник Димитър Петров.
Той благодари на всички, които са спомогнали за това този молитвен дом да го има на територията въз основата и им подари алегорични дарове в символ на благодарност. След това напомни по какъв начин президента Румен Радев, преди повече от 10 години, до момента в който е бил пълководец въз основата с необятни крачки е мерил дистанцията и е избирал идеалното място за бъдещия параклис. „ Въпреки годините той не не помни, макар компликациите не се отхвърли и не се спря, до момента в който параклисът не е тук. Ние всички знаем, че без него параклисът нямаше да го има. Затова благодаря най-искрено на президента на Република България и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ”, уточни бригаден военачалник Димитър Петров.
Цветана ТОНЧЕВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР