Пловдив отново е първенец в класацията за най-евтини горива в

...
Пловдив отново е първенец в класацията за най-евтини горива в
Коментари Харесай

Най-евтиното гориво е в Пловдив, най-скъпо - в Кърджали и Смолян

Пловдив още веднъж е отличник в класацията за най-евтини горива в страната, демонстрира информация от уеб страницата fuelo. На второ място е Област Пазарджик, а трети са Ямбол. Най-скъпото гориво в страната се предлага в Кърджали и Смолян.

Към днешната дата цените под тепетата са с 4 стотинки по-ниски от междинните в страната за бензин и дизел и 2 стотинки при пропан-бутана. При метана разликата скача до цели 38 стотинки. Масовият бензин А95 в страната се търгува приблизително за 2,97 лева./л, дизела е 3,24 лева./л, а пропан-бутана - 1,13 лева./л. При метана цената за кг сега е приблизително 5,37 лв., което го прави и най-скъпото гориво в България сега.

В Пловдив цените са надлежно:

Бензин А95 – 2,93 лева./л.

Дизел - 3,20 лева./л.

Пропан-бутан - 1,11 лева./л.

Метан – 4,99 лева./кг.

При тези цени, след използването на държавната отстъпка от 25 стотинки на литър, комбинирана с сред 2-7 стотинки спомагателна отстъпка, давана от веригите посредством картите за преданост – най-масовият бензин пада до към 2,60-2,70 лв. (в взаимозависимост от бензиностанцията), а газта се търгува за към 85-90 стотинки.

На фона на това, че суровият нефт от близо месец държи цена под прага за 100 $ за барел, цените по родните бензиностанции респективно се намалиха с сред 3% и 7% от началото на септември насам. Най-минимално е понижението при дизела. За последния месец той е поевтинял приблизително с 0,13 лева./л (-3,86%) с наклонност на застой на цената.

Масовият бензин А95 е поевтинял с 0,18 лева./л (-5,71%) с наклонност на поевтиняване. Газта е понижила цената си с 0,08 лева./л (-6,61%) с наклонност на застой. Най-голям спад е регистриран в цената на метана, като за последния месец тя се е намалила с 0,36 лева./кг (-6,30%) с наклонност на поевтиняване.

Справка в уеб страницата fuelo сочи, че главно дребните бензиностанции държат по-ниски цени и дават опция на потребителите да зареждат по-евтино гориво, като се възползват от безлимитната към този момент държавна отстъпка от 0,25 лева./литър. Големите от своя страна ползват допълна отстъпка за лоялните клиенти.

Ако се върнем обаче няколко месеца обратно, преди началото на военните дейности в Украйна, ще видим, че при цени на петрола към 100 $ за барел, бензин и дизел в България се търгуваха за към 2,5 лева./л. Към днешна дата и съвсем същата цена на петрола, в случай че не считаме държавната отстъпка, всеобщите горива по родните бензиностанции са почти с 20% по-високи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР