Пловдив. Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за начина, по

...
Пловдив. Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за начина, по
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за изсичането на дървета в парка зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив

Пловдив. Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за метода, по който безобразно са били изсечени 67 дървета в парка зад хотел „ Санкт Петербург “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “- Пловдив . „ Виновните би трябвало да си понесат отговорността и би трябвало да има най-малко един осъден, с цел да спрат да секат към този момент “, съобщи Мая Манолова пред жителите на пловдивския квартал „ Кършияка “ по време на митинг против застрояването на терена. Според нея е реалност, че е имало опит да се промени статутът на парка от зелена повърхност към терен за застрояване. Омбудсманът ще изиска цялостна инспекция за това дали кметът на Пловдив Иван Тотев е извършил своите задължения по Закона за устройство на територията, дали дърветата са били съответно картотекирани и дали в обществения указател на общината за картотекиране на всички зелени площи и дървесна растителност са били маркирани тези дървета, кой и по какъв начин е издал разрешителните за градеж. „ Защото няма по какъв начин да бъдат толерирани сходни безобразия “, посочи Манолова.
Институцията на омбудсмана ще направи цялостна инспекция на място в община Пловдив на документите и ще насочи съответните препоръки- мястото да бъде маркирано като парк и като зелени площи и да не се вършат никакви опити да се подменя предназначението му. По думите на Манолова стъпка към подобен опит е било изсичането на дърветата, което пък, от своя страна, е предизвестило жителите, че се протяга ръка на парка и те са реагирали. „ Хората от Инициативния комитет за един месец са свършили голяма част от работата, толкоз, колкото институциите у нас не могат да свършат за три години и 30 дни “, уточни Мая Манолова. „ С моя екип направихме инспекция за това по какъв начин наподобява парцелът в кадастралната карта, какво е планувано и по Общ устройствен план. Мога да кажа, че в действителност е имало опит и планове да се промени предназначението от зелена повърхност в обслужващо строителство и парка да бъде застроен “, сподели Манолова. Тя означи, че ще работи и за това да бъде открито за какво двата обществени обекта на територията на парка – бункерите, които са на МО и публичната тоалетна, която е на общината, мистериозно са изчезнали от кадастралната карта. „ Би следвало те да имат своите кадастрални номера и да са маркирани по планувания за това ред “, разгласи Манолова и добави, че ще упорства това да бъде направено, а страната и общината да си влязат във функционалностите и да пазят своята благосъстоятелност. Според Мая Манолова, в случай че това бъде направено и в случай че процедурата за дефинитивно одобрение на Общ устройствен план и на Подробен устройствен план каже, че това място ще бъде само и единствено парк, то това значително ще повлияе на цената за този парцел и в случай че общината си го откупи от частника, то цената за данъкоплатците няма да бъде доста висока. Пред жителите Мая Манолова още един път посочи, че с екипа си ще упорства и в Общ устройствен план и в Подробен устройствен план това място да си остане парк и никой повече да не прави опити за трансформира предназначението му. Това бе посрещнато с бурни овации от хората, измежду които доста възрастни хора и деца. Тя пое ангажимент да следи проблема до дъно до окончателното му разрешаване. Манолова означи, че в Пловдив има още доста работа, която би трябвало да се свърши, като ще посети и ще види какво се случва с тепетата на Бунарджика, като е имало опити да бъдат разрушавани. Омбудсманът посочи, че за първи път се сблъсква с такава висока успеваемост на гражданска акция и похвали хората от Инициативния комитет в квартал „ Кършияка “ за направеното единствено за 30 дни.
Председателят на Инициативиня комитет и неговият заместител - Асен Костов и Стойчо Андреев помолиха Мая Манолова да поеме и още един ангажимент - да следи за спазването на върховенството на закона при положение, че притежателят апелира и заведе дело. Тя даде обещание и съобщи, че доста се надява, че с работата по този проблем ще се увеличи доверието към работата на институциите и на правосъдната система, тъй като жителите стоят по-високо от всички тях.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР