Всяка година на 8 май светът отбелязва Деня за борба

...
Всяка година на 8 май светът отбелязва Деня за борба
Коментари Харесай

НА 8 МАЙ СВЕТЪТ ОТБЕЛЯЗВА ДЕНЯ ЗА БОРБА С РАКА НА ЯЙЧНИЦИТЕ


Всяка година на 8 май светът отбелязва Деня за битка с рака на яйчниците – обществено значимо заболяване, за оптималното лекуване на което от първостепенна значимост са ранната диагностика и своевременното започване на терапия. Това напомнят от АстраЗенека България. През целия месец май компанията ще организира по-активна осведомителна акция за болестта в цифровите си канали – пациентския портал  и Фейсбук страницата , като фокусът ще бъде ориентиран към предварителната защита на болестта.

 

С овариален карцином са диагностицирани 310 000 дами в международен мащаб, а 200 000 са умряли през 2020 година Въпреки че се отбелязва прочут прогрес във връзка с по-ранното диагностициране на болестта, този тип рак към момента остава един от най-смъртоносните. Прогнозата е, че до 2040 година единствено в Европа новите случаи ще се усилят с 10%, а смъртността – с 18%. За жал съгласно американско изследване към 43% от дамите, диагностицирани в III или IV-ти етап на болестта, умират в границите на първата година. По данни на Международната организация за проучване на рака, овариалният карцином в България се подрежда на осмо място измежду другите онкологични болести, като „ шампионата “ държат ракът на гърдата, на простатата и дебелото черво. Всяка година към 800 дами в България чуват диагнозата рак на яйчниците. Европа е измежду районите с най-голям брой на нови случаи на заболяването в света. В началото признаците може да са малко, неспецифични или да липсват, което води до диагностициране до 80% от случаите в напреднал етап.

 

Диагностицирането на рака на яйчниците или фалопиевите тръби може да бъде мъчно в ранните стадии. Симптомите включват болежка в корема или таза, вагинално кървене, запек, издут стомах, диария, мощна отмалялост, постоянно уриниране. В напреднал етап пациентката може да усети увеличение на обиколката на корема, гадене, загуба на вкус, неприятно храносмилане, възприятие за бързо насищане при хранене, затруднено дишане. Някои от тези признаци от време на време се проявят и при други положения.

 

Сред рисковите фактори за появяването на овариален карцином са:

 

•    възраст – болестта рядко се среща при дами под 40 години. Половината от всички случаи са при пациентки над 60; 
•    наднормено тегло – дами с наднормено тегло (с показател на телесната маса 30 или повече) са изложени на по-голям риск от развиване на това заболяване;
•    късно зачеване, липса на бременност, ранна първа менструация (преди 12-годишна възраст) и късно настъпване на менопауза (след 51-годишна възраст);
•    хормонална терапия след менопауза – потреблението на хормонална терапия с естроген или естроген и прогестерон след менопауза усилва риска от заболяването;
•    BRCA разновидности – измененията в гените BRCA1 и BRCA2 се свързват с нараснал риск от развиване на рак на яйчниците. Мутациите могат да бъдат унаследени или да зародят под въздействие на околната среда. При съществуване на BRCA1 разновидност доживотният риск от развиване на рак на яйчниците се усилва с към 40%, до момента в който при BRCA2 разновидност – с 10-20%.

 

Възможностите за лекуване на овариален карцином зависят от стадия на болестта, прогнозата, както и опцията за оперативна интервенция. В доста от случите се ползва хирургично лекуване и/или някои от тези лечения – химиотерапия, хормонална терапия, таргетна терапия.

 

Световният ден за битка с рака на яйчниците се организира от 2013 година насам с редица начинания по света, като задачата му е да увеличи публичната сензитивност към болестта. И тази година той ще се организира под мотото " С грижа за всяка жена ". 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР