Пловдив може да остане без обществен транспорт, ако общината не

...
Пловдив може да остане без обществен транспорт, ако общината не
Коментари Харесай

Градските рейсове пред фалит

Пловдив може да остане без публичен превоз, в случай че общината не усили дотацията за губещи линии и преференциалното пътешестване на чиновници в бюджетните звена, сигнализират превозвачите. В плана на бюджета на Пловдив за тази година актуализация на парите не е планувана. Парите остават същите, както и през 2018-а - 5 950 000 лв.. Транспортните компании ще получат още към 50 000 лв. за абонаментни карти, които се поставят на чиновници от администрацията. За тях се заплаща от градската хазна.

През декември превозвачите внесоха в община Пловдив писмо, в което настояха за увеличение на дотацията. Мотивите им са повишените разноски за гориво, поддръжка, ток в обслужващите бази и заплати. На срещата, извършена в края на предходната година, кметът е уверил шефовете на транспортните компании, че тази година ще им бъдат обезпечени спомагателни средства. Превозвачите настояват, че за естествена работа по обслужването на 29-те линии са нужни още 3,6 млн. лв., или общо 9,6 милиона годишно. В предлагането за бюджета, който ще се разисква на 30 януари, нарастване няма.

Градският превоз се обслужва от компаниите " Хеброс бус ", " Автобусни транспорти - Пловдив ", " Меритранс ", " Автотранс 2000 ", Комисия за защита на конкуренцията " Златанови " и " Алма бус ". Шефовете са разтревожени, че напълно скоро няма да могат да заплащат заплати и гориво, а пред вратите им ще се наредят съдия-изпълнители. " Ситуацията е доста тежка, всички цени порастват, а ние от няколко години получаваме едни и същи средства, като в това време би трябвало да плащаме вноски за лизинг, защото обновихме напълно автопарка ", показа инж. Димитър Чолаков от " Автотранс 2000 ".

" Всеки месец губим по към 100 000 лв.. За наша изненада се оказа, че вложенията, които ние направихме, с цел да возим пасажерите в нови рейсове, тежат като воденичен камък. Заради дефицит на средства закъсняваме с лизингови вноски ", разяснява Петко Ангелов, притежател на " Автобусни транспорти " и " Меритранс ".

Превозвачите припомнят, че в столична община заплаща за един километър пробег над 3 лв., а в Пловдив цената е съвсем двойно по-ниска.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР