Plovdiv Jazz Fest тази година отново събира прочути музиканти. Фестивалът,

...
Plovdiv Jazz Fest тази година отново събира прочути музиканти. Фестивалът,
Коментари Харесай

За девети път! Plovdiv Jazz Fest събира прочути музиканти под тепетата

Plovdiv Jazz Fest тази година още веднъж събира фамозни музиканти. Фестивалът, който ще се организира от 27 до 29 октомври, е очаквано събитие от ценителите на джаза. Деветото издание ще продължи три следващи вечери в Дом на културата „ Борис Христов “. „ Ще видите и ще чуете един камерен фестивал. Ще бъдем доста обрани откъм наличие на огромни групи на сцената. Ще бъдат главно дуети. Дори ще си позволим един соло концерт на китара. “ – споделя Мирослава Кацарова, основател на Plovdiv Jazz Fest.
Прочетете още
Фестивала ще открие американският китарист Джулиан Лаж, който ще свири дружно с перуанския басист Хорхе Родер. За изявата на дуото Кацарова показва, че ще чуем „ доста фина, мечтателна, вглъбена музика “. Във втората фестивална вечер са концертите на Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро. Австрийският китарист ще показа солова стратегия, а Пинейро идва в България със своя квартет. Мирослава Кацарова дефинира бразилеца като „ доста атрактивен джаз актьор “, като „ човек, който е роден за сцена “. Тя има персонални усещания от него, защото предходната година е имала опция да го слуша на панаира в Бремен Jazzahead.

Третата вечер на Plovdiv Jazz Fest ще има във фокуса си пианото. За първи път в България ще гостува виртуозната италианска пианистка и певица Франческа Тандои, чието име набира все по-голяма известност на актуалната джаз сцена. Фестивалът ще приключи с концерт на Джоуи Калдерацо трио и техния специфичен посетител – саксофониста Мигел Зенон. Калдерацо е добре прочут на българската аудитория от присъединяване си в Бранфорд Марсалис квартет. За пианиста Мирослава Кацарова споделя, че е праволинеен във връзка с музиката и че за него е значимо всичко да бъде изпипано до най-малкия подробност. Саксофонистът от Пуерто Рико Мигел Зенон е един от най-уважаваните актьори в джаза. По-рано тази година той беше определен от Асоциацията на джаз публицистите в Съединени американски щати за „ Композитор на годината “.

 Девето издание на феста ще стартира на 27 октомври с връчването на Голямата премия на Plovdiv Jazz Fest. Тази година тя е отредена за Веселин Веселинов – Еко – „ едно момче, което в никакъв случай не пораства, българският джазов Питър Пан “ (по думите на Мирослава Кацарова). На 19 октомври Еко ще навърши 60 година, а няколко дни по-късно ще му бъде връчено и признанието от Plovdiv Jazz Fest. Басистът ще се изяви на сцената на фестивала със своя дуетен сътрудник от Das Weltschmerz Duett – пианиста Милен Кукошаров, а специфичен посетител ще бъде Мартин Ташев. Ден преди същинското начало на Plovdiv Jazz Fest в Радио Пловдив ще се организира концерт на Димитър Бодуров трио, част от съпътстващата стратегия на фестивала.

 TrafficNews e медиен сътрудник на Plovdiv Jazz Fest!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР