Пловдив. Източната порта на Филипопол е главната входно-изходна артерия на

...
Пловдив. Източната порта на Филипопол е главната входно-изходна артерия на
Коментари Харесай

Археологът Мая Мартинова: Източната порта на Филипопол е главната входно-изходна артерия на античния град, през нея са преминавали римски императори

Пловдив. Източната врата на Филипопол е основната входно-изходна артерия на античния град, през нея са прекосявали римски императори. Това сподели археологът и началник на разкопките Мая Мартинова при стартирането на изследванията на комплекса „ Източна врата на Филипопол “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пловдив . „ Обектът разкрива основната входно-изходна артерия с една врата, главен централен вход и два дребни, като към нея води тази улица със непокътната колонада в римо-коринтски жанр. Тази улица е една от най-широките в Римската империя – 13 метра, завършена с тротоари, портици от двете страни и крепостни стени. По-ранната крепостна стена е издигната по времето на император Марк Аврелий през 172 година. По-късната крепостна стена е с две кули, която е от Късната древност “, изясни Мая Мартинова. По думите й, има данни, че в самата врата е интегрирана по-ранна почетна арка, издигната евентуално по времето на император Адриан и обвързвана с негово посещаване. „ Елементите, които сега почистваме, са част от тази арка “, посочи археологът.
Мая Мартинова изясни, че някои крепостни структури на комплекса са обезличени, следи се и сриване на зидове. „ В този тип не може да се направи снимане – фотограметрия, с цел да се проектира върху него. По периферните зони не са довършени археологическите изследвания. Централната улица с нападалата архитектура в римо-коринтски жанр е добре непокътната и почистена, само че към този комплекс има и други структури: крепостни стени, здания от двете стени и портици, които би трябвало да изявим. След това те ще бъдат снимани и върху тази база ще се изготви план за консервация, реституция и социализация на паметника. Целта е Община Пловдив да може да кандидатства с план за финансиране и това място да се трансформира в детайл от туристическата стратегия на града “, уточни археологът.
Мая Мартинова сподели още, че главният акцент от комплекса е улицата с портиците. „ Имаме отлично съхранена архитектура, бази, колони и капители. Това е един обект с доста висок капацитет за осъществяване на анастилоза – възстановка на ордера във отвесен проект. Това ще бъде главната задача “, сподели още ръководителят на археологическите изследвания.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР