Пловдив е дестинацията за културен туризъм, която най-бързо се възстановява

...
Пловдив е дестинацията за културен туризъм, която най-бързо се възстановява
Коментари Харесай

Ето кой наш град се възстановява най-бързо след ковид и войната

Пловдив е дестинацията за културен туризъм, която най-бързо се възвръща след пандемията от ковид и рецесията, подбудена от войната в Украйна. Това демонстрират данните на Националния статистически институт, като по-късно се подреждат София и Велико Търново. Културно-историческият туризъм е един от подсекторите, които най-бавно се възвръщат от рецесията. Той е ориентиран към по-взискателна аудитория със задълбочени ползи и знания.

Близо 500 хиляди нощувки са осъществени в Пловдив за деветте месеца на годината, което съставлява нарастване от 30% по отношение на същия интервал на предходната и 27 на 100 спрямо 2019 година. Това заяви заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов в границите на събитие на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници.

Над 700 са записаните недвижими културни полезности, от които 60 са с категория национално значение и 6 са паметниците на градинското и парковото изкуство в Пловдив, сподели той и уточни, че благосъстояние за града са свидетелствата за 8 хиляди години непрекъсната история – свидетелства за другите столетия и цивилизации.

3 са главните съставки на туристическия бранд на Пловдив, които притеглят туристи - културно-исторически, събитиен, кулинарен и винен туризъм, уточни Панов. Той акцентира, че туристическите атракции би трябвало да са в крайник с времето, да се употребяват нововъведения и високи технологии.

В идващите четири години се чака в Пловдив да има още един обект, който да е част от международното завещание на ЮНЕСКО. Логото на организацията притегля туристите, посочи още Пламен Панов. Той уточни, че новите технологии навлизат при представянето на културно-историческото завещание и че дигитализацията е извънредно значима.

По план " Обживяване на недвижимото културно завещание на Античен спектакъл посредством използване на новаторски и прогресивни технологии ", който е финансиран от Национален фонд " Култура “, задачата е да се опише защо е служил през годините Античният спектакъл благодарение на цифрови технологии. Пламен Панов изброи и новите туристически атракции в града, заяви БНР.

Основният инструмент за повишение на туристопотока в Пловдив е събитийният туризъм. Повече от 800 ще бъдат извършените събития през тази година, а през идната те ще бъдат над 900.

В региона на Пловдив има 15 мазета, като 9 от тях са с благоприятни условия за винен туризъм и композиция на вино и храна, добави Пламен Панов.

Сред рецензиите, които насочат и туроператорите, и гостите на града са бурното строителство, поради което се образуват големи тапи, при визити на групи няма комфортни места за прекъсване на рейсовете, в остарелия град на Пловдив няма обособени тоалетни. Друг проблем, който показват гостите на града, които желаят да посетят близки селища с културно-исторически обекти, е неналичието на превоз до там. Това са извънредно наболели въпроси, които би трябвало да бъдат решени, тъй като освен основават проблеми, само че и отблъскват туристите от града, безапелационни са туроператорите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР