Плодът в 2000-годишна бременна мумия, открита миналата година и станала

...
Плодът в 2000-годишна бременна мумия, открита миналата година и станала
Коментари Харесай

Плодът в бременна египетска мумия се запазил, тъй като се мариновал

Плодът в 2000-годишна бременна мумия, открита предходната година и станала известна като Мистериозната дама, се е запазил заради окисляването на тялото на дамата при разлагането, сочи ново проучване на полски учени като част от Варшавския план за мумии. Статия за това е оповестена в Journal of Archaeological Science.

През април 2021 година полски археолози за първи път показаха за откриването на мумифициран плод в корема на неговата мумифицирана древноегипетска майка. Коя е била тази жена и по какъв начин е умряла, към момента е мистерия, само че в този момент е било допустимо да се разбере по какъв начин се е запазил плодът. Според откривателите този развой е бил сходен на мариноване.

„ Плодът е останал в недокоснатата матка и е почнал - да го назовем по този начин – да се „ маринова “. Това не е най-естетическото съпоставяне, само че предава главната концепция - пишат в своя блог биоархеологът Марзена Озарек-Шилке от Варшавския университет и археологът Войчех Ейсмонд от Полската академия на науките. 

Киселинността на кръвта в труповете, в това число наличието на матката, се покачва с времето, защото се покачват концентрациите на амоняк и мравчена киселина. Поставянето и пълненето на тялото с натрон [естествена примес от соли, събрани от дъното на пресъхнало езеро, която античните египтяни употребявали за изсушаване и стерилизация на тела] доста лимитира достъпа на въздух и О2. Крайният резултат от този развой е съвсем херметически затворена матка, съдържаща плода. “

Рентгенологът Сахар Салим от университета в Кайро по-рано се усъмнил в това, че полските археолози фактически са разкрили плод. Тя отбелязала, че на фотосите на мумията не се виждат кости, тъй че идентифицирането на плода наподобява подозрително. Но Озарек-Шилке и екипът ѝ твърдят, че в това няма нищо ненадейно. Костите на плода са доста едва минерализирани, което значи, че са сложни за разкриване след консервационните процеси.

Кости на плод рядко се откриват даже при стандартните археологически разкопки. Освен това окислителните процеси, които би трябвало да са протекли в натрупа на Мистериозната дама, до момента в който тялото ѝ се е разлагало, в допълнение са деминерализирали така и така деликатните кости на плода. Това е сходно на естествения развой на мумификация, който се случва в торфените блата, където мощно киселинната среда " маринова " меките тъкани, само че деминерализира костите.

Предишният разбор посочил, че Мистериозната дама е била на възраст сред 20 и 30 години, когато е умряла, а бременността ѝ е траяла 26 до 30 седмици и гибелта не е настъпила по време на раждане.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР