Плевенският театър кани на 24 януари в Софийска градска художествена

...
Плевенският театър кани на 24 януари в Софийска градска художествена
Коментари Харесай

Театрална импресия „4+1“, посветена на художника Янаки Манасиев представят в Софийска градска художествена галерия

Плевенският спектакъл кани на 24 януари в Софийска градска художествена изложба на театралната импресия „ 4+1 “ от Димитър Кабаков, отдадена на художника Янаки Манасиев. Това събитие е единствената опция на публиката да се срещне и преживее по едно и също време спектакъла „ 4+1 “, отдаден на Янаки Манасиев с творбите на огромния български художник.

Нима има по-вярно художествено пространство за театралната импресия „ 4+1 “ на Плевенския спектакъл, отдадена Янаки Манасиев, от творбите на самия художник, които са изложени в границите на най-мащабната галерия във връзка 90 години от рождението на художника „ Янаки Манасиев. Самотен и настрана “. Експозицията на СГХГ с над 70 живописни произведения и 20 графики на Янаки Манасиев ще се трансфорат в най-естествения и изящен фон за театралната импресия „ 4+1 “, в която четири дами, вдъхновения на Художника, се събират да почетат паметта и творчеството му.

Големият български художник Янаки Манасиев (1932 – 1978) е един от най-хубавите и недооценени създатели от предишния век. Наричан " българския Пикасо и Матис ", той оставя след себе си вдъхновяващи изображения, като съществена тематика на творчеството му е дамата.

„ 4+1 “ е драматургичен поетичен текст, написан от Димитър Кабаков, въодушевен от творчеството на Янаки Манасиев. Режисьор на спектакъла е Надя Панчева. В функциите на четирите вдъхновения на художника Янаки Манасиев вземат участие - Ирена Ненчева, Дориана Гълъбова, Маргарита Костова, Мариета Калъпова. В ролята на Художника е Сергей Константинов.

В тази необикновена театрална комбинация „ 4+1 “ от Димитър Кабаков, сред документалистика, изобразително изкуство, лирика и художествена небивалица, се разпростират орисите на четирите дами – модели на Художника, разказващи за срещите си с създателя и неговото изкуство, които прекатурват визиите им за смисъла на човешкия живот, битието на създателя и картината като откъслек от вечността. Чрез техните разнообразни гледни точки и житейски опит се разкрива ориста на художника Янаки Манасиев, поетично втъкан в пиесата посредством облика на Художника.

Театралната импресия „ 4 + 1 “ на Плевенския спектакъл, още с премиерата си ноември месец в Галерия „ Арт Център - Плевен “, сложи началото на най-новата си самодейност „ ТЕАТЪР В ГАЛЕРИЯ “, един трогателен и непредвиден разговор сред театъра и изобразителното изкуство.

„ Идеята за основаването на спектакъла пристигна от страна на Художествена изложба " Илия Бешков " през май месец 2023 година, където се състоя пърфоманс, отдаден на творчеството и живота на художника Янаки Манасиев, споделя Димитър Кабаков, създател на пиесата. Реакцията на публиката ни даде кураж, да продължим и да създадем изцяло зрелище. На пърформанса през май месец участва и уредникът на едноименната къща-музей Стефан Игнатов, който бе мощно разчувствуван от този наш артистичен опит. С негово особено позволение употребяваме и една от най-известните картини на Янаки Манасиев „ Портрет на момиче “ за афиш на представлението. “

Димитър Кабаков е драматург, режисьор, стихотворец, артист и създател на десетки пиеси. Той е притежател на голям брой влиятелни национални награди. Неговите пиеси и либрета са поставяни в цяла България от режисьорите като проф. Здравко Митков, Възкресия Вихърова, Боряна Сечанова (Балет „ Арабеск “), Стилиян Петров и други Роден в гр. Пловдив, неговият сценичен живот стартира още в края на 80-те от най-ниското ходило в театъра. Още като студент в СУ българска лингвистика работи като театрален служащ в столичен спектакъл, откъдето стартира и неговата обич към театъра. Специализира постановка за трагичен спектакъл в НАТФИЗ и осъществя като режисьор и продуцент голям брой театрални планове. До 2022 година е шеф на спектакъл „ Любомир Кабакчиев “, Казанлък. Същата година става шеф на Държавен драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “.

Режисьорът Надя Панчева, приключила постановка за трагичен спектакъл в класа на проф. Пламен Марков НАТФИЗ, е едно от младите попълнения на Плевенския спектакъл и част от тактиката за поощряване на младите и дебютиращи театрални създатели. След сполучливия ѝ театър „ Чудо “ от Иван Радоев(2022) в Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “, „ 4+1 “ е втората ѝ режисьорска работа върху българска драматургия в театъра. Режисьор е на постановките " Олеанна " от Д. Мамет - Театър " Любомир Кабакчиев ", " На чисто " от Н. Лабют - ОДТ - Димитровград (коопродукция с I Am Studio), " Разбиване " от Н. Лабют - Spam Studios, " Невинно малко ликвидиране " от Ж. П. Мартинез - Театър " София ", " Стъклената менажерия " от Т. Уилямс в Музикално-драматичния спектакъл във Велико Търново, " Дани и дълбокото синьо море " от Дж. П. Шанли - I Am Studio, " Докато гибелта ме раздели " от Дъг Райт, Сцена Дерида. Носител е на премията за най-хубав театър и най-хубав режисьор на фестивала " Отело ", Гостивар, Северна Македония за " Разбиване " от Н. Лабют (продукция на Spam Studios).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР