Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна изслушването и избора

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна изслушването и избора
Коментари Харесай

ВСС избира председател на Върховния касационен съд

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) стартира чуването и избора на арбитър Галина Захарова, която е единственият претендент за ръководител на Върховния касационен съд

За първи път претендент за ръководител на висшия съд се употребява с безусловната поддръжка на своите сътрудници. Съдия Захарова бе препоръчана и утвърдена с цялостно единогласие от Пленума на Върховния касационен съд. Гласуването измежду висшите съдии мина с 83 гласа „ за “ и 0 гласа „ срещу “. В гласуването не взе участие само самата арбитър Галина Захарова.

След това процедурата бе предадена в ръцете на Висш съдебен съвет. При сполучлив избор ръководителя на висшия съд завършва с декрет на президента.

В поддръжка на Захарова със мнение излезе Съюзът на съдиите в България. Подкрепа пристигна и от Висшия адвокатски съвет. В лицето на арбитър Галина Захарова Върховният касационен съд ще има един заслужен и влиятелен ръководител, декларира адвокатурата.

Преди близо 10 години Галина Захарова, подал оставка в невиждан акт на митинг против лобизма в системата. Заедно с нея напуща и сътрудника ѝ Капка Костова. Оставките бяха подадени седмица след назначението на фамилната другарка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов (ГЕРБ) арбитър Владимира Янева за началник на Софийския градски съд.

Галина Захарова взе участие и в съдийския митинг пред Съдебната палата в София в края на 2015 година след последните конституционни промени, които бетонираха статуквото в системата.

Интригите

По-рано тази седмица висши съдии показаха своите съмнения, че изборът ще бъде саботиран от Висшия правосъден съвет.

По неофициална информация на Mediapool кръгът към основния прокурор във Висш съдебен съвет се е опитал да откри съперник на Захарова, само че това се е оказало безрезултатно изпитание. За да стане ръководител на съда, сполучливият претендент би трябвало да получи 17 гласа в своя поддръжка от членовете на Висшия правосъден съвет, а по-късно президентът да издаде декрет.

Висш съдебен съвет има по закон 25-ма членове, само че три от местата са вакантни. Т.нар. лоби на основния прокурор във Висш съдебен съвет се състои от 18-19 души. Сигналът, че Висш съдебен съвет може и да не избере Галина Захарова, бе даден от представляващия член на съвета Боян Магдалинчев

" За поста има единствено един претендент. Надявахме се да има най-малко още един, това би било добре за вътрешната конкуренция. Ако беше препоръчан подобен от Висш съдебен съвет, щеше да има съществени рецензии. Министърът на правораздаването също се въздържа да предложи човек. Не е наложително обаче да бъде утвърден този претендент. Важно е да бъдат оценени неговите професионални качества. Ако един административен началник не може да взема решения във значимите моменти, не виждам смисъл от подобен началник. Той би трябвало да умее да отстоява независимостта на правосъдната власт и на съда ", сподели Магдалинчев пред Нова тв преди седмица.

Иван Гешев също беше единствен претендент за член на Висш съдебен съвет, само че бе определен за основен прокурор с самоувереност от болшинството в правосъдния съвет.

Пред " Сега " Магдалинчев споделя, че не знае какъв ще е резултатът от гласуването в петък, само че нужните 17 гласа са съществено болшинство и подсети, че сега съветът е в повърхностен състав.

" Дай Боже да бъде определена ", въпреки всичко сподели Магдалинчев, добавяйки, че не е добре висшият съд да остане без титулярен ръководител. Той твърди, че няма " подмолност и схеми ", само че не отговори дали ще гласоподава за Захарова.

Има сюжет Захарова да не получи нужните 17 гласа, сега в съдийската гилдия на съвета текат сделки да не бъде подкрепена, споделиха пред " Сега " източници от съвета. Според тях решението на болшинството е прокурорската гилдия, отпред с основния прокурор Иван Гешев, да поддържа Захарова. Така ще потвърди, че не се бърка в съдийското ръководство и че и единствен претендент (какъвто беше и Гешев) е добър вид.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР