Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува вчера, 12 юни,

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува вчера, 12 юни,
Коментари Харесай

От номинация без конкурент до уронване престижа на съдебната власт. Кой е Иван Гешев

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) гласоподава през вчерашния ден, 12 юни, да освободи предварително от служба основния прокурор Иван Гешев. То бе предизвикано от изказване на основния прокурор по време на конференция на 15 май, на която Иван Гешев употребява изразът „ политически отпадък ”. Според Иван Гешев с въпросния израз няма уронване на престижа на правосъдната власт. По думите му в действителност част от вносителите са създали това, внасяйки изначално безпричинно искане за отстраняването му.

СНИМКИ: БУЛФОТО



До освобождението на Иван Гешев се стигна, откакто в програмната си тирада още преди да бъде формирано държавно управление сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като претендент тогава за министър-председател съобщи, че първа точка в работата на Министерството на правораздаването ще бъде отстраняването на основния прокурор Иван Гешев.

Какво написа обаче в биографията му?

Иван Стоименов Гешев е роден през декември 1970 година в с. Мирково, Софийска област. Завършва висше юридическо обучение във Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) на Министерство на вътрешните работи през 1994 година Юридическия си стаж стартира през 1996 година в Столичната следствена работа. В Пето районно ръководство в столицата работи като действен служащ и следовател.

През 2006 година става прокурор в Софийската районна прокуратура, а през 2012 година - в Софийската градска прокуратура. На 19 юли 2016 година прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет го избира за административен началник на профилираната прокуратура с 9 гласа “за ” и 1 “против ”, откакто единственият различен кандидат се отдръпва от състезанието. На тази служба е до 16 юли 2018 година През 2018 година е определен за зам.-главен прокурор.



Изслушване на Гешев като претендент за нов основен прокурор

През юли 2019 година е номиниран от всички 11 прокурори в Съвета, без да има съперник и като единствена кандидатура за основен прокурор. Това е съпроводено от митинги и контрапротести, напомня NOVA. През 2020 година заема длъжността основен прокурор на България.



Гешев встъпва в служба основен прокурор

Малко след заемането на поста, Иван Гешев желае от Конституционния съд пояснение на текста, засягащ имунитета на президента Румен Радев. Месеци по-късно прокуратурата и Бюрото за отбрана на очевидци към основния прокурор влизат в президентството. Целта е претършуване на кабинети на чиновници от администрацията на президента. Президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и предприемачът Пламен Бобоков са арестувани по съмнения, че са взели участие в незаконен сговор за търговия с въздействие. Акцията на „ Дондуков ” 2 е и един от мотивите за митинги в страната и чужбина с искане за оставката на обвинител номер 1.



Името му се свързва с арестите на семействата Баневи и Арабаджиеви. В последната година от работата му са повдигнати обвинявания на кметовете на столичния регион „ Младост “ Десислава Иванчева, на пловдивския регион „ Северен “, както и на Божурище и Костенец. Гешев е работил и по делото за КТБ.



Показно задържане на кмет на регион " Младост "

Името му се свързва и с разразилия се през лятото на 2020 година корупционен скандал „ Осемте джуджета “. Скандалът уличава висши магистрати, като се пораждат и подозрения за незаконна активност, осъществявана в профилираната прокуратура. Потърпевши позволяват, че Гешев също е бил в течение на тази активност. Въпреки че със случая е осведомено американското посолство в страната, след това се пораждат подозрения, че прокуратурата прави опит той да се потули. Самият Иван Гешев отхвърля всички тези изказвания и декларира, че по случая се прави справедлива и безпристрастна инспекция от страна на прокуратурата.



Шествие в отбрана на Иван Гешев

С идването на новата власт оставката на Гешев беше желана все по-настоятелно. Поетапно беше закрита Спецпрокуратура, а Бюрото за отбрана на очевидци трансферирано от основния прокурор към правосъдния министър, прибавя още NOVA.



Протест пред Висш съдебен съвет против избора на Иван Гешев за основен прокурор

Последва опит за предварително освобождение на Гешев през лятото на предходната година. Висшият правосъден съвет сплоти сигналите на Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, а равносметката - настояването беше отхвърлено с 16 на 2 гласа.



На 1 май тази година до кортежа на Гешев избухна гърмеж. Последваха земетресения както в правосъдната система, по този начин и в политическите среди. Гешев съобщи, че е бил застрашен да подаде оставката си и демонстративно я скъса пред медиите. Прокурорските среди се разделиха, като част от членовете на Висш съдебен съвет желаеха предварителното освобождение на обвинител номер едно, а прокуратурата изиска имунитета на няколко депутати, измежду които и на Бойко Борисов.

Дни преди отстраняването му, основният прокурор сезира Конституционния съд с няколко въпроса, свързани с легитимността на Висш съдебен съвет. Гешев нападна и механизма за следствие на основния прокурор.

Междувременно в Народното събрание за заприказва и за унищожаване фигурата на основния прокурор, като и от Движение за права и свободи оповестиха, че поддържат отпадането.

СНИМКИ: БУЛФОТО
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР