Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува в четвъртък за запазване

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува в четвъртък за запазване
Коментари Харесай

ВСС подкрепи бетонирането на съдебната номенклатура

Пленумът на Висшия правосъден съвет гласоподава в четвъртък за опазване на така наречен " безконечни началници " в правосъдната система. Това са апаратчици, които изкарват огромна част от своята кариера като шефове на съдилища и прокуратури. Особено сериозен е този проблем в съда.

Позицията на Висш съдебен съвет е във връзка делото пред Конституционния съд (КС), формирано по искане на основния прокурор Сотир Цацаров. Основният закон постановява, че шефовете в правосъдната система имат петгодишен мандат с право на наново назначение. Така написан, текстът е много неразбираем и доникъде на предходната година Висш съдебен съвет го тълкуваше в интерес на „ безконечните началници “. Съдебният съвет приемаше, че те имат право на два мандата на една и съща позиция, а по-късно и на трети управителен мандат, в случай че бъдат поставени някъде другаде.

През октомври Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет блокира репродуцирането на номенклатурчиците, като реши, че магистрат има право на общо два управителни мандата за цялата си кариера. Това предизвика основният прокурор да желае пояснение от Конституционния съд. В своята позиция до Конституционен съд Цацаров отбрани репродуцирането на номенклатурата. Сега Пленумът на Висш съдебен съвет предстоящо отбрани тази позиция на Цацаров.

Главният прокурор твърди, че конституцията не слага спънки магистрат да получи трети управителен мандат, в случай че е назначен на друго място.

По време на дебата в четвъртък Висш съдебен съвет трябваше да избира сред три разнообразни разновидността. Най-радикалният бе за компактно следване на конституционния текст - единствено два шефски мандата за цялата кариера. Само трима членове на Висш съдебен съвет поддържаха този вид.

Вторият вид бе, че магистратите имат право на два управителни мандата, само че по-късно би трябвало да създадат спиране преди да бъдат издигнати още веднъж за шефове. Четирима членове на Висш съдебен съвет поддържаха това предложение.

Необходимото болшинство от 11 гласа обаче получи към този момент изказаната позиция на Цацаров пред Конституционния съд – два шефски мандата в един орган и по-късно трети и четвърти на някое друго място. Двама членове на Висш съдебен съвет гласоподаваха срещу и трите разновидността.

Заради нарояването на така наречен правосъдна номенклатура през 2004 година в конституцията бе записано, че шефовете в правосъдната система се назначават за период от пет години с право на наново назначение.

Превратното пояснение на конституцията сътвори някои тежки прецеденти. Най-емблематичният образец е със арбитър Цветанчо Трифонов, който безусловно през цялата си кариера е бил единствено шеф. Той стартира стремително кариерата си и съвсем от стажант в съда в Кнежа е определен за него началник. На този пост се задържа цели 19 години. После става началник на съда в Козлодуй, а предходният Висш съдебен съвет го избра за втори шефски мандат там. Така Трифонов ще навърти 29 години началнически стаж в система и ще се пенсионира, без да е бил редови магистрат.

Друг образец на доста по-висока позиция е арбитър Ванухи Аракелян, която стана ръководител на Окръжен съд – Варна през 2004 година и оттогава до момента е единствено началник. Понастоящем е шеф на апелативния съд в града.

По време на настоящия спор във Висш съдебен съвет Георги Кузманов от прокурорската гилдия отбрани " безконечните началници " с мотив, че е безсмислено да се похабява техният административен потенциал. Олга Керелска от съдийска гилдия му отговори, че концепцията на конституцията е да ограничи непрекъснатото заемане на управителна служба. Атанаска Дишева от съдийската гилдия подсети, че в случай че човек непрекъснато е началник на съд, то в един миг той ще се изчерпи и това ще докара до отрицателни последствия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР