Playground Energy вече е цяла концепция, която обединява както детски

...
Playground Energy вече е цяла концепция, която обединява както детски
Коментари Харесай

Playground Energy: На бизнес люлката от пет години

Playground Energy към този момент е цяла идея, която сплотява както детски уреди, по този начин и пейки и уреди за фитнес навън

© Цветелина Белутова След няколко модификации на продуктите те към този момент са продадени на пет континента. Още по тематиката
Уникредит Булбанк финансира първите си стартъпи

Три компании към този момент са получили заеми, които след време могат да се извърнат в дялов капитал
1 сеп 2016
Иновативните предприятия на 2013 година

Наплив от новостартирали претенденти в деветия народен конкурс на фондация ПИК
5 дек 2013 Както постоянно се случва с концепциите, тази за Playground Energy се появява инцидентно преди пет години. Докато се люлеят на столовете си в едно заведение и се чудят по какъв начин да си заредят телефоните, на Христо Алексиев и Илиан Милинов им хрумва, че могат да употребяват силата от придвижването за ток. Технологията, несъмнено, съществува от дълго време. Това, което вършат те, е, че й намират ново приложение. И го трансформират в бизнес.

За задачата избират детската площадка, тъй като кинетичната сила там е в обилие и след няколко месеца основават първия си артикул - клатушка, която при люшкане създава електрическа енергия, която пък задейства светлини. Това основава спомагателни страсти за децата и ги подтиква да играят. Пет години по-късно Playground Energy към този момент е цяла идея, която сплотява както детски уреди, по този начин и пейки и уреди за фитнес навън, а задачата е да обезпечи така наречен трето място сред дома и детската градина или офиса, където семейство и другари са дружно.

Стара технология в нов подтекст

Двамата сътрудници основават първата си играчка много бързо, откакто съумяват да завоюват 200 хиляди евро финансиране от фонда за дялово присъединяване Eleven. Първият работещ първообраз - детската клатушка, е подготвен единствено три месеца по-късно, а скоро по-късно се появяват и други уреди. Във всички тях има инсталиран генератор, който преобразува кинетичната сила в електрическа. Тя от своя страна се употребява за задействане на светлини и звуци или пък, както е в " Музейко " -, за зареждане на bluetooth предавател, през който се задейства шадраван да вземем за пример. " Не се вършим на гении, просто използваме остаряла технология в нов подтекст ", споделя Алексиев. За да се създадат оборудванията надеждни и устойчиви на вандализъм, което постоянно се оказва проблем, всичко е вградено и капсуловано в самите играчки.

Производството на обособените съставни елементи - железни, пластмасови и електрически, се разпорежда на разнообразни подизпълнители, като съвсем всички са български. Самото сглобяване се прави на място в компанията.

Три групи артикули

Пет години след началото си " Плейграунд енерджи " към този момент има продадени към 250 уреди в три съществени групи продукта. Най-голямата са детските уреди, които включват клатушки, греди, люлки, батути, работи се и върху нови планове. От парковото съоръжение към този момент са направени два типа пейки, в развой на разработка е и трета, която по думите на Алексиев ще бъде високотехнологична. Последната група са уреди за фитнес навън - към този момент единствено един е подготвен, само че още пет са в произвеждане. Компанията прави и мобилно приложение, с което ще можете да се " разхождате " из Париж или Лондон, до момента в който спортувате на уредите. Всички уреди са общоприети. " Идеята ни не е да караме потребителите да вършат нещо ново, с което не са привикнали, а просто да им прибавим нови прекарвания ", прецизира Алексиев.

Първоначалната концепция оборудванията да се употребяват за зареждане на телефони в действителност е отпаднала. " Говорихме с доста хора и преобладаващото мнение, е, че особено в западния свят би се приело като политически неточно децата да създават ток, с цел да могат майките им да влизат във Фейсбук ", сподели Алекисев. Затова вземат решение да се концентрират върху здравето, щастието и образованието на децата. " Изразът learning by experience в нашия случай е годен напълно безусловно, тъй като децата " яздат " генератор, който трансформира кинетичната сила в електрическа и когато стигнат до този урок в учебно заведение, ще знаят тъкмо по какъв начин се случва ", изяснява Алексиев.

Иначе отвън западния свят концепцията да се зареждат мобилни устройства на енергийната площадка има своите последователи. Такива запитвания да вземем за пример е имало от Колумбия, където преди три години страната раздала 100 хиляди безвъзмездни таблета на децата в цялата страна, в това число тук-там, където няма ток. " В такива райони сходни уреди биха били идеални, само че на нас главният ни пазар е Западна Европа и взехме решение да не ги вършим ", сподели Алексиев.

Партньори вместо съперници

Илюстрация
" За тази люлка Илиан Милинов получи премия Red Dot за промишлен дизайн ", споделя единият от създателите на компанията Христо Алексиев

Увеличаване

" За тази люлка Илиан Милинов получи премия Red Dot за промишлен дизайн ", споделя единият от създателите на компанията Христо Алексиев

Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Със старта си " Плейграунд енерджи " на процедура отваря нова пазарна ниша, в която няма директни съперници. Вместо това компанията има сътрудници - другите производители на детски площадки, които приобщава посредством специфични бизнес модели, като им дава опция да употребяват технологиите й и те да ги интегрират в своите произведения.

Характерното за промишлеността е, че в нея няма огромни интернационалните играчи, а множеството компании работят на своите пазари. " Ако би трябвало да влизаме непосредствено там, е доста мъчно, по тази причина си намираме сътрудници ", изяснява Алексиев. " Плейграунд енерджи " им дава своите технологии или произведения, а те дават отговор за инсталацията, поддръжката и така нататък Именно по този метод компанията е съумяла да стигне до пет континента. " Това не е елементарно, изключително на пазари, които са мощно местни ", споделя Алексиев.

В 90% от случаите компанията продава общоприети свои артикули, които се купуват и употребяват за съответни планове. Има обаче и случаи, когато се търсят ексцентрични уреди и тогава те се създават особено.

В момента компанията работи върху няколко плана, които ще са подготвени през 2018 година, защото подготовката лишава сред шест месеца и една година. Разработва и няколко нови технологии, които се чака да излязат на пазара при започване на 2019 година

Преди година " Плейграунд енерджи " получи 200 хиляди евро финансиране за напредък от програмата на Уникредит Булбанк за млади компании и част от парите към този момент са усвоени. Допълнителни 28.1 хиляди евро са пристигнали и от фонда Eleven през май тази година и по този начин той има към този момент 33.43% от компанията.

Пестеливо

" На никой пазар не е елементарно, само че се учим на етноспецификите - от Австралия, през Азия до Северна и Южна Америка. Особености има даже в границите на Европа, " показва Алексиев

Фотограф: Цветелина Белутова Най-големият пазар на компанията е Западна Европа, само че продуктите й се продават също и в Австралия, Азия, Южна и Северна Америка. Като цяло над 80% от продажбите са за експорт. В България има инсталирани уреди на няколко места в София, както и в още 4-5 други града. Клиенти на " Плейграунд енерджи " са най-често общините, от време на време страната, а също и частни организации като детски градини и учебни заведения или вложители в жилищни комплекси, които вършат площадки за децата от блоковете.

Компанията е доста спестовна в бюджета си за маркетинг и реклама. " Ние сме същински стартъп, не сме с цялостни джобове, по тази причина сме доста деликатни ", споделя Алексиев. Тъй като значително бизнесът е b2b, главният метод, по който се свързват с клиенти, е по имейл или LinkedIn. Екипът на компанияти е от 8 души и включва експерти по продажби, които приказват разнообразни езици. " Ходим също на панаири, само че още не можем да си позволим да си създадем щанд, по-скоро организираме срещи на място ", изяснява той.

Тази тактика очевидно е значима, защото данните демонстрират, че към този момент компанията към момента не работи на облага. За 2016 година приходите й са 42 хиляди лева, само че през тази година Алексиев чака продажбите да се усилят " десетки пъти ". Ако се съди по поръчките, нееднократен растеж ще има и следващата година. Q&A

Това първият ви бизнес ли е?

- На мен това ми е шестата компания, една от тях е " Уолтопия ", някои са сполучливи, други не. Имаме и една обща с Илиан (Милинов - бел. ред.), платформа за гражданска публицистика, която започнахме през 2008 година Тръгнахме сносно, стигнахме до към 100 хиляди неповторими визити, само че парите свършиха, преди да успеем да монетизираме тези визити. Playground Energy е втората ни взаимна компания и в този момент сме хиперконсервативни финансово.

Какво ви научи опитът дотук?

- Това, което сме разбрали в нашата компания, е, че би трябвало да сме изобретателно упорити и настойчиво изобретателни. Първото значи, че в случай че опиташ да направиш нещо по един метод и не става, би трябвало да опиташ по различен метод. Второто е, че не би трябвало да се отказваш от първия път, в случай че не се получи. С това сме съумели дотук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР