Плавното повишение на лихвите прави домакинствата и фирмите по-внимателни при

...
Плавното повишение на лихвите прави домакинствата и фирмите по-внимателни при
Коментари Харесай

Повишаването на лихвите забавя търсенето на банкови кредити

Плавното покачване на лихвите прави семействата и компаниите по-внимателни при избора на благоприятни условия за финансиране.  Увеличението на тези суми през декември предходната година е по-ниско по отношение на ноември.

В края на декември предходната година заемите за неправителствения сектор* са в размер на 80.22 милиарда лева (51.9% от БВП) при 80.18 милиарда лева към ноември. През последния месец те се усилват на годишна база с 12.7 %. Числата от Българска народна банка сочат, че има спад в търсенето на заеми – през ноември беше регистриран растеж от 13.5 % по отношение на ноември 2021 година.

Изменението в размера на заемите за неправителствения бранш е повлияно и от чистите продажби на заеми от други парично-финансови институции (Други ПФИ), чиито размер за последните дванадесет месеца е 156.1 млн. лв.. На годишна база продадените заеми от Други ПФИ са 156.1 млн. лева (в т. ч. 2.8 млн. лева през декември 2022 г.) като за последните дванадесет месеца няма назад изкупени заеми.

Кредитите за семейства и нетърговските организации, обслужващи семействата са в максимален размер. Те са общо за 33.13 милиарда лева (21.4% от БВП) в края на декември предходната година. Спрямо същия месец на 2021 година те се усилват с 14.6 %. В тази група има спад в търсенето на заеми в края на предходната година. За съпоставяне, през ноември годишното покачване беше с 15.5 %.

В края на декември най- търсени са били жилищните заеми. Те са общо 16.50 милиарда лева и нарастват на годишна база със 17.8 на 100.  Българите обаче се замислят към този момент и за покачването на лихвите и са по-внимателни. Например, през ноември растежът за изтеглените заеми на годишна база беше с 18 %.

Потребителските заеми за семействата възлизат на 15.004 милиарда лева и се усилват с 12.4% по отношение на декември 2021 година. През ноември предходната година интензивността в този сегмент на банковото кредитиране беше по-висока –  годишното покачване тогава беше с 14.10 %.

На годишна база другите заеми (тук се включват и средствата, отпуснати на сдруженията на притежателите по Национална стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни сгради) нарастват с 5.3 на 100 при 4.2 на 100 годишно покачване през ноември. Така тази сума доближава до 403.7 млн. лв..

Търсенето на заеми от работодатели и самонаети лица се усилва – с 10.8 на 100 на годишна база през декември при 9.9 на 100 годишно покачване през ноември. В края на последния месец на предходната година тези заеми са на обща стойност 425 млн. лв..

Кредитите за нефинансови предприятия нарастват с 10.4 % на годишна база през декември предходната година. И при тези компании има спад в търсенето на финансиране – през ноември покачването беше с 11.1 %. В края на последния месец заемите за нефинасовите предпрития  доближават 41.15 милиарда лева (26.6% от БВП).

Кредитите, които са предоставени на финансови предприятия, са 5.95 милиарда лева (3.8% от БВП) в края на декември предходната година. В съпоставяне със същия месец на 2021 година те се усилват с 19.7 на 100. През ноември годишното покачване на изтеглените заеми от тези компании беше с 19.2 %.

* Неправителственият бранш обгръща бранш Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови медиатори, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни сдружения и Пенсионни фондове) и бранш Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР