Плавно увеличение на броя започнали работа през февруари отчита административната

...
Плавно увеличение на броя започнали работа през февруари отчита административната
Коментари Харесай

Безработицата през февруари с лек спад

Плавно нарастване на броя почнали работа през февруари регистрира административната статистика на Агенция по заетостта.

През втория месец на годината техният брой е 13 196 – с 1 159 повече от януари 2023 година Работа посредством бюрата по труда откриха и 320 лица пенсионери, учащи и заети.

Най-голям е делът на почналите работа в бранша на преработваща индустрия – 20,8%, следват тези в търговията – 12,9%,  държавното ръководство – 12,0%, хотелиерството и ресторантьорството – 8,9%, хуманното опазване на здравето и обществената работа – 5,4%,  селско, горско и рибно стопанство  –5,0% и други.

През февруари 1 653  безработни от рисковите групи са назначени на субсидирани работни места през месеца – 69 по стратегии и ограничения за претовареност и 1 584 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”. 191 безработни и заети са включени в разнообразни образования, а 144 души са приключили започнатото през предишни месеци образование, като са придобили нова специалност или основна подготвеност.

 istock istock
През месец февруари Агенция по заетостта регистрира 155 528 регистрирани безработни, които са с 2 452 лица или с 1,6% по-малко от месец януари. При тази бройка нивото на записана безработица през февруари е 5,5%, което е с 0,15 пункта по-ниско по отношение на февруари 2022 година

Броят на новорегистрираните безработни през февруари също се намалява с 5 550 по отношение на януари 2023 година Според регистрираните данни те са 18 198 лица, което е понижение с 1 209 лица на годишна база. Други 587 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в бюрата по труда през месеца. През февруари трудовите медиатори – ромски и юношески посредници са съумели да задействат малко над 1 500 неактивни лица за регистрация в бюрата по труда.

През месеца в бюрата по труда са декларирани 11 519 свободни работни места на първичния пазар, което е понижение с 11,9% по отношение на февруари 2022 година

Най-много свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (27.2%), следват хотелиерството и ресторантьорството (14.7%), държавното ръководство (13.1%), търговията (10.1%), селско, горско и рибно стопанство (6.2%) и административните и спомагателните действия (5.8%).

Най-търсените от бизнеса специалности през февруари са: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; личен състав, полагащ грижи за хората; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; водачи на МПС и преносими съоръжения; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни; продавачи; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; монтажници и др.    
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР