Пластмасовите изделия за еднократна употреба като чинии, прибори, сламки, дръжки

...
Пластмасовите изделия за еднократна употреба като чинии, прибори, сламки, дръжки
Коментари Харесай

ЕП подкрепи забраната на пластмасовите изделия за еднократна употреба

Пластмасовите произведения за еднократна приложимост като чинии, принадлежности, сламки, дръжки за балони и клечки за уши, ще бъдат неразрешени в Европейски Съюз съгласно новите правила, гласувани в сряда. Тези артикули, които съставляват 70% от морските боклуци, ще се забранят на пазара на Европейски Съюз от 2021 година, съгласно признатото от Парламента законодателно предложение, оповестиха от Европейската комисия.
Евродепутатите прибавиха в листата на неразрешените пластмаси на пазара на Европейски Съюз от 2021 година: оксоразградими пластмасови артикули като опаковки, както и съдове, направени от експандиран полистирен, които се употребяват за предпазване на храна предопределена за бърза консумация.
Използването на редица други артикули, за които не съществуват други възможности, би трябвало да бъде понижено с минимално 25% от страните членки до 2025 година Това включва кутиите за еднократна приложимост за бургери, сандвичи, плодове, зеленчуци, десерти или сладолед. Държавите членки би трябвало да предложат народен проект за поощряване потреблението на артикули подобаващи за многократна приложимост, за повторна приложимост и за преработване. Други пластмаси, като бутилките за питиета, ще би трябвало да се събират разделно и до 2025 година 90% от тях да могат да се рециклират.
Евродепутатите също утвърдиха ограничения, които засягат отпадъците от тютюневи произведения и по-специално цигарените филтри, съдържащи пластмаса. Те ще би трябвало да се понижат с 50% до 2025 година и с 80% до 2030 година Един-единствен цигарен фас е задоволителен да замърси от 500 до 1000 литра вода, и когато се изхвърли на пътя, са нужни 12 години, с цел да се разгради изцяло. Това е вторият най-често срещан пластмасов замърсител.
Държавите членки би трябвало също да подсигуряват, че най-малко 50% от изгубените или изоставени риболовни съоръжения, съдържащи пластмаса, се събират всяка година. Поставената цел за преработването им е минимум 15% до 2025 година
Страните на Европейски Съюз ще би трябвало да подсигуряват, че производителите на тютюневи произведения ще покриват разноските за събиране на отпадъците от тези артикули, както и последващите разноски за транспорт, обработка и събиране на отпадъците. Същото се отнася и за производителите на риболовни уреди, които би трябвало да вземат участие в процеса на преработване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР