Плащанията на територията на страната в размер на и над

...
Плащанията на територията на страната в размер на и над
Коментари Харесай

НАП засече неправомерно плащане в брой на суми над 10 000 лв. в търговски обекти

Плащанията на територията на страната в размер на и над 10 000 лева би трябвало да се правят единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка. Това припомнят от Национална организация за приходите (НАП) след обстоен разбор на излъчените сред фискалните устройства и сървъра на Национална агенция за приходите данни от документи за продажби и сторно интервенции в интервала 17 юни до 17 август 2020 г. 

Установено е, че от средата на юни доникъде на август са издадени 2 620 фискални и систематични бона за продажби, в които има метод на заплащане „ в брой “ със стойност равна или надвишаваща 10 000 лева, без в същото време да е публикуван сторно фискален или систематичен бон към тях и без стопанисващото фискалното устройство задължено лице да е вписано в регистъра на обменните бюра и да прави покупко-продажби с задгранична валута в наличност, което би го освободило от поставения от закона предел. От тях 598 са за суми в диапазона от 10 000 лева до 20 000 лева, а 15 – от 1 000 000 лева до 7 650 748 661 лева. 

Нарушенията са осъществени от над 480 задължени лица в близо 70 типа търговски обекта, измежду които такива за търговия на едро и дребно с хранителни артикули и с некласифицирани другаде артикули или услуги. Неспазване на условието за прага от 10 000 лева при разплащания в брой е открито и в заведения за хранене, хотели и сладкарници, както и в обекти за тютюневи произведения, алкохол и безалкохолни питиета, при продажба на коли и мотоциклети, даване на медицински услуги и други

Национална агенция за приходите обръща особено внимание на бизнеса за плануваните в Закона за ограничение на заплащанията в брой значителни наказания за лицата, които извършат или позволен осъществяването на нарушавания с разплащания в брой. На физическите лица се постанова санкция в размер 25% от общия размер на направеното заплащане, а юридическите лица подлежат на имуществена глоба в размер 50% от общия размер на направеното заплащане. 

Икономическите оператори следва да имат поради, че в Национална агенция за приходите се получават данни на всеки 5 минути за всички издадени фискални и служебни бонове за продажби, регистрирани и регистрирани посредством ФУ/ИАСУТД и че приходната организация има опция да прави навременен разбор на получената информация и данъчен надзор. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР