Плащаме повече за домати и краставициС над 15% по-скъпо плащаме

...
Плащаме повече за домати и краставициС над 15% по-скъпо плащаме
Коментари Харесай

Масло и сирене поскъпнали с над 15% за година

Плащаме повече за домати и краставици


С над 15% по-скъпо плащаме за масло и сирене тази година по отношение на миналата, демонстрира разбор на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (CAPA) към Института за земеделска стопанска система. Общо междинните цени на млечните артикули в България ще бъдат с към 10-12% по-високи в сравнение с преди година. Най-чувствително е повишаването при сиренето и маслото, които са от по-ниския ценови клас, изясняват анализаторите.

Според тях достигнатите сега цени на дребно на млечните артикули означават нов връх. По данни на Държавната комисия за стокови тържища и борси при започване на декември кашкавалът се продава на едро за 10,32 лева за кг, като единствено за седмица цената му се е повишила с 0,5%. Поскъпване има и при сиренето – с 0,7% за седмица и на тържищата се предлага по 6,15 лева за кг.

В същото време изкупните цени на кравето мляко в този момент са по-ниски в сравнение с в предходния интервал – 2012-2014 година, показват специалистите от САРА. Анализът им сочи, че цените на млечните артикули се покачват и в Европейски Съюз, като нарастването за година е с 32%, а по отношение на 5 години обратно – с 10 на 100.

Плащаме повече и за краставици и домати по отношение на година по-рано. През ноември 2017 година цените на едро на доматите са към 30% по-високи, в сравнение с за същия месец на 2016 година, а при краставиците нарастването е към 11%. При цените на дребно също се вижда растеж на цените на годишна база, само че то е единствено към 2-3%.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР