Плашеща прогноза за бъдещето на част от българската плажна ивицанаправиха

...
Плашеща прогноза за бъдещето на част от българската плажна ивицанаправиха
Коментари Харесай

Учени прогнозират: Бургас ще бъде потопен, Несебър и Созопол ще станат острови

Плашеща прогноза за бъдещето на част от българската плажна ивицанаправиха учените от Climate Central. След по-малко от 7 години е допустимо цялата плажна линия на Слънчев бряг да изчезне, а Несебър да се трансформира в остров, оповестява.

Climate Central са неправителствена организация, която пресъздава вредите от климатичните промени, които се чакат в бъдеще.С помощта на " Google " карти те демонстрират риска от наводнения и приливни талази в околните години по целия свят.

По техни данни Бургас ще бъде потънал от голяма приливна вълна, в случай че междинната световна температура се увеличи с още 3 градуса по Целзий. Вижте интерактивна карта, която демонстрира по какъв начин ще наподобява градът, в случай че тази прогноза се сбъдне.

Същата карта, основана от учените,прогнозира изгубването на съвсем цялата плажна линия на Слънчев бряг, както и на част от плажовете на Свети влас. Несебър пък може да се трансформира в остров, а покрайнините му да бъдат изцяло под вода. Според прогнозата в морето ще попаднат Археологическият музей, базиликата " Богородица Елеуса ", както и два от плажовете в Стария град, който също е застрашен да бъде залят в по-голямата си част.

Атанасовското езеро в Бургас пък евентуално ще се разрасне. За зоните, оцветено в алено на картата, се показва, че се чака да бъдат залети при сходна приливна вълна, разяснява " 24 часа ".

Визуализацията за Бургаското езеро е още по-плашеща. Приливната вълна ще залее Северната промишлена зона, както и огромна част от квартал Долно езерово. Ако прогнозата се сбъдне, е евентуално езерото дотам да повиши равнището си, че съвсем да доближи рафинерията " Лукойл ".

Ситуацията на юг от Бургас е не по-малко плашеща, демонстрират данните на Climate Central.Морето ще навлезе към селата Тръстиково и Константиново, а съвсем половината от село Дебелт ще бъде залято. Ако световната междинна температура се повиши с 3 градуса,е допустимо Созопол да последва ориста на Несебър и да се трансформира в остров.

Голяма част от Републикански път II-79, който е съществена артерия по Южното ни Черноморие, ще бъде под вода. На картата, направена от учените, виждаме по какъв начин летище Приморско ще бъде залято съвсем на половина, както и огромна част от плажовете към града.

Прогнозата за река Велека пък е фрапантно увеличение на водното ѝ равнище. А плажовете " Бутамята " и " Липите " на Синеморец ще бъдат изцяло под вода.

На север прогнозите също не са положителни - Кранево и Албена ще бъдат съвсем на половина потопени.

Тези прогнози е изцяло допустимо да се трансфорат в действителност в близкото бъдеще, в случай че междинните световни температури се покачат с 3 градуса по Целзий.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР