Плановете на Г-7 да ограничи цените на руския петрол предизвикаха

...
Плановете на Г-7 да ограничи цените на руския петрол предизвикаха
Коментари Харесай

Русия обяви условие, при което няма да доставя петрол

Плановете на Г-7 да ограничи цените на съветския нефт провокираха остра реакция на Москва, която я насочи към Япония поради мненията, направени от премиера Фумио Кишида, в които разкри за първи път някакъв размер на някакво ограничаване.

" Постигнахме съглашение, че интернационалната общественост ще сътвори система, в която цената на съветския нефт ще бъде лимитирана до към половината от сегашната, и интернационалната общественост няма да купува или позволява закупуването на нефт над това равнище ", съобщи Кишида по време на тирада от предизборната акция на 10 юли в Япония.

Говорейки пред кореспонденти дни по-късно, представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели: " Япония заема доста недружелюбна позиция по отношение на Русия. Във всеки случай такава недружелюбна позиция не спомага за улеснение на връзките в търговията и стопанската система, в това число енергийния разговор ".

" Съмнително е дали сходни решения могат да бъдат взети, почтено казано. "

Анализатори побързаха да предупредят, че цената на петрола може да доближи до 380 $ за барел, в случай че Русия доста понижи производството и доставките на нефт.

При понижаване на съветските петролни доставки с пет милиона барела на ден, цените на петрола могат да излетят в стратосферата, означиха анализаторите от JP Morgan Chase.

Това би бил най-лошия сюжет за евентуалния съветски отговор на опитите за ограничение на цената на нефта. Много е евентуално държавното управление на Русия да отговори на слагането на ценови таван с понижаване на доставките. Свитият петролен пазар е на тяхна страна, считат специалистите.

В началото на юни Европейски Съюз вкара друга мярка против съветския нефт, като забрани въобще покупката, вноса или преноса на суровината и някои петролни произведения. Предвижда се последователното прекъсване на този импорт да отнеме шест месеца за суровия нефт и до осем месеца за други модифицирани петролни артикули, осведоми Дир.бг. Временно изключения бяха планувани за вноса на недопечен нефт по тръбопроводи в тези страни от Европейски Съюз, които поради географското си разположение страдат от особена взаимозависимост от съветските доставки и нямат към този момент благоприятни условия да ги заменят. България също получи краткотрайна отстъпка от възбраната за импорт на съветски недопечен нефт по море.

В Европейски Съюз се върти концепцията за ценови таван и за съветския природен газ - не за ограничение на използването му, както предложи Европейската комисия. Гърция да вземем за пример е измежду поддръжниците на концепцията за подобен ценови таван.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР