Планираните мерки имат за цел осигуряване на пожарна безопасност по

...
Планираните мерки имат за цел осигуряване на пожарна безопасност по
Коментари Харесай

РДПБЗН-Силистра с мерки за опазване на реколтата от пожари

Планираните ограничения имат за цел обезпечаване на пожарна сигурност по време на акцията за прибиране на реколтата. Предприети са поредност действия в съгласуваност с кметовете, ръководителите на аграрни кооперации, шефове на компании и аграрни производители. Планирани са инспекции на земеделската техника за сходство с условията за пожарна сигурност.

В РДПБЗН-Силистра и трите районни служби са създадени проекти с съответни мероприятия за обезпечаване на пожарната сигурност на житните масиви, техниката, складовете за зърно и фуражните площадки.

През актуалната година в област Силистра площите с есенници са над 506000 дка. По планирани данни в прибирането им ще вземат участие над 900 единици земеделска техника.

РДПБЗН-Силистра припомня на всички физически и юридически лица, осъществяващи действия в земеделските земи, че са задължени да изпратят в районните служби схеми с разположението на засетите площи с житни култури, пожарозащитните линии, пътищата за напредване на пожарната техника и настоящите до водоизточници.

През 2023 година на територията на област Силистра са зародили 3 пожара в житни блокове. Унищожени са 291 дка зърнени култури и 1 лекотоварен автомобил. По време на акцията са формирани 32 акта на извършители, като за всички са издадени и връчени наказателни постановления.

РДПБЗН-Силистра напомня главните противопожарни правила и правила:
Съществува АБСОЛЮТНАТА ЗАКОНОВА ЗАБРАНА ЗА ИЗГАРЯНЕ НА РАСТИТЕЛНИ ОСТАТЪЦИ В ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, според член 6, ал.1, т.2 от Закона за запазване на земеделските земи; и Чл. 6 и член 12 от Наредба №8121з-968/10.12.2014 година за разпоредбите и нормите за пожарна сигурност при осъществяване на действия в земеделските земи.Отговорност за недопускането на пожари имат ръководителите на аграрни кооперации, притежателите и ползвателите на селскостопански земи, както и кметовете на обитаемоте места.За да бъде опазена реколтата, за работа в узрели зърнени масиви се позволява единствено изправна земеделска техника, оборудвана с пожарогасители и инсталирани искрогасители на изпускателните тръби.При придвижване на земеделската и транспортната техника не трябва да се позволява буксуване и досег на ауспуха до суха растителност. Не се позволява паркиране и поправяне на земеделска и транспортна техника наоколо до узрели зърнени масиви.Не би трябвало да се употребява открит огън минимум на 50 м от посевите, от настъпване на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и депозиране на фуража. Да не се пали огън навън във прохладно време.Не използвайте огнестрелно оръжие и сигнални ракети в региона на неожънати масиви и фуражни площадки.Паркирането на транспортните средства и устройването на лагери и биваци за отмора да става единствено на избраните за задачата места.Спазвайте предупредителните и забранителните знаци за пожарна сигурност.За сполучливото пожарогасене и минимални загуби при видян пожар в житни масиви да се подхващат ограничения за навреме обявяване на органите за „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” на единния номер за незабавни повиквания – 112.На стопаните, съхраняващи недодялан фураж, се напомня, че:Складирането му може да бъде навън и в икономически постройки, на разстояние не по-малко от осем метра от здания (основно и допълващо застрояване) и не по-малко от три метра до границите на прилежащите парцели.Около намерено складиран недодялан фураж би трябвало да се поддържа минерализована или негорима линия с широчина минимум 3 метра.Забранява се складирането на недодялан фураж на тротоара, на платното за придвижване, под електропроводи, тръбопроводи за горими и леснозапалими течности, газове и други сходни връзки.При нарушение на противопожарните правила се носи административно-наказателна отговорност по Закона на Министерството на вътрешните работи. Паленето на стърнища е неразрешено и се глоби според Закона за запазване на земеделските земи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР