Планетолози от Калифорнийския технологически институт разкриха тайна, свързана с формирането

...
Планетолози от Калифорнийския технологически институт разкриха тайна, свързана с формирането
Коментари Харесай

Учени разкриха тайната на загадъчнатa структура на Марс

Планетолози от Калифорнийския технологически институт разкриха загадка, обвързвана с образуването на пластове лед на южния полюс на Марс, заяви Физ.орг. Съществуването на тези пластове дълго време се смяташе за необяснимо. Учените основали модел, който демонстрира, че основна роля играят по едно и също време няколко фактора, в това число съмненията на оста на планетата.

Загадъчната конструкция се състои от припокриващи се пластове заледен въглероден диоксид и вода, които доближават до дълбочина 1 километър, съобщи Българска телеграфна агенция. Теоретично видяно, сходна конструкция не може да съществува, тъй като сухият лед е термично по-нестабилен от водния. Моделът допуска, че въпросната конструкция е зародила в резултат на съчетаването на три фактора - изменение на ъгъла на наклона на оста на планетата и на степента на отразяване на слънчевите лъчи от леда, увеличение на атмосферното налягане при топенето на сухия лед.

Специалистите създали научен модел, който съвпаднал с данните от сателитни наблюдения. Той разкрива, че през последните 500 хиляди години е имало съмнения в оста на въртене на Марс и в следствие южният полюс на планетата е бил осветлен с друго количество слънчева светлина. Сухият лед се натрупвал, когато то било малко, и сублимирал, когато слънчевата радиация достигала своя пик. Освен заледен въглероден диоксид, се натрупвало и малко количество воден лед, който служел за отбрана на разположения по-ниско пласт въглероден диоксид.

Най-древният и бездънен пласт лед се е формирал преди 510 хиляди години след интервал на рискова слънчева радиация, когато имало въглероден диоксид в атмосферата на планетата.

Подобен механизъм бе предсказан през 1966 година от Робърт Лейтън и Брус Мъри от същия институт. Те допуснаха, че Марс с тънка атмосфера от въглероден диоксид може да има дълготрайни постоянни полярни отлагания изсъхнал лед, които на собствен ред ще управляват световното атмосферно налягане. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР