Планът за възстановяване и устойчивост дава няколко възможности, едната от

...
Планът за възстановяване и устойчивост дава няколко възможности, едната от
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Предложихме за нотификация на ЕК създаването на 17 строук центъра

Планът за възобновяване и резистентност дава няколко благоприятни условия, едната от които е основаване на 10 строук центъра в страната, само че това на процедура се оказа невероятно. Направих нова работна група с водещи експерти в тази област и се сътвори една нова система, която предложихме за нотификация от страна на Европейската комисия за основаване на 17 центъра. Това сподели министърът на опазването на здравето в оставка проф. доктор Христо Хинков на конференцията „ Сърдечносъдовото здраве в Европа: провокации и вероятности “, която се организира в Дома на Европа в София.

Седем от тези центрове ще бъдат с функционалности, които да поемат целия набор – тромболиза, тромбектомия, по-тежки операции, в това число и образование. Останалите ще бъдат с по-леки функционалности и опция за по-гъвкаво държание, изясни проф. Хинков, представен от Българска телеграфна агенция.

В Плана за възобновяване и резистентност е планувано и основаването на обединен интердисциплинарен народен център за осъществяване на широкообхватен пренатален и неонатален скрининг на обществено значими болести, добави той. Със знанията за това какво е евентуалното положение и какви са рисковете пред подрастващите можем да реализираме резултатите, които търсим, сподели министърът в оставка.

Той обърна внимание на това, че хората избират да запазят метода си на живот, който може да не е толкоз здравословен, само че им доставя някакво наслаждение. Затова тематиката за персоналното отношение към здравето и образованието от ранна възраст в учебно заведение е извънредно значима, уточни Хинков.

Има проучвания, които демонстрират, че към 70-80% от публичното здраве се дължи на персонално отношение към здравето и обществените фактори. Останалите 20-30% се разпределят сред здравната система, околната среда и генетичните фактори, добави министърът в оставка. 

„ Ключът за справяне със сърдечносъдовите болести е ефикасното фокусиране върху предварителната защита “. Това пък съобщи Стела Кириакиду, еврокомисар по опазването на здравето и сигурността на храните, във видеообръщение пред конференцията.

Домакин на събитието е вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, в партньорство с дипломат Фредерик Мерис и посолството на Кралство Белгия в България.

Целта на форума е да събере здравни специалисти на национално и европейско равнище, представители на институциите на Европейския съюз (ЕС), учени и представители на университетските среди, с цел да обсъдят слагането на сърдечносъдовото здраве в центъра на европейския дискурс.

Програмата на конференцията е фокусирана върху две съществени тематики – „ Укрепване на обществената и здравната стратегия на Европейски Съюз: развиване на сърдечносъдовото здраве и вероятности за бъдещето ” и „ Сърдечносъдовото здраве в България: по какъв начин да превърнем провокациите във благоприятни условия за даване на по-добро опазване на здравето на българските жители ”.

Сърдечносъдовите болести са водещата причина за преждевременна смъртност в Европейския съюз (ЕС). Всяка година се записват над 6 млн. нови пациенти и повече от 1,8 млн. смъртни случая.

Еврокомисар Кириакиду уточни, че Европейска комисия дружно с страните членки работят по Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации и по-специално намаляването на преждевременната смъртност от незаразни заболявания с една трета.

„ Създадохме самодейност на Европейски Съюз за незаразните заболявания, наречена „ По-здрави дружно “. Тя подкрепя страните членки в създаването на политики и други дейности във връзка с основни болести, в това число сърдечносъдови, сподели Кириакиду. Осигурихме също по този начин към 7 млн. евро за планове, ръководени от заинтригуваните страни, по отношение на факторите, определящи здравето, сърдечносъдовите болести и диабета, и най-после стартирахме още едно взаимно деяние по отношение на факторите, определящи здравето, със 73 млн. евро финансиране от Европейски Съюз “, изясни тя.

По думите ѝ това ще подкрепи страните членки в основаването на амбициозни начинания за възстановяване на здравето на хората.

" Осигуряването на ефикасна предварителна защита и лекуване е наш общ ангажимент, който отразява полезностите и целите на нашето общество. Ето за какво е толкоз значимо да обединим старания в даването на еднакъв достъп до опазване на здравето, развиване на устойчиви здравни системи и новаторски решения ", уточни вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Тя подчертава върху смисъла от ранното диагностициране, скрининга, предварителната защита, самодейностите върху повишението на осведомеността във връзка с сърдечносъдовите болести и съобщи, че те би трябвало да са обща цел.

" Нека не забравяме силата на научните проучвания и нововъведенията при предварителната защита и лекуването на сърдечно-съдови болести. Чрез създаване и консолидиране на цифрови здравни решения, реализиране на съдействието сред откриватели и институции, можем да предоставим нови и по-ефективни решения за предварителна защита, диагностика и лекуване ", сподели Мария Габриел. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР