Планът за въглищните централи породи апрежение сред енергетици, миньори и

...
Планът за въглищните централи породи апрежение сред енергетици, миньори и
Коментари Харесай

Енергетици протестират, не били запознати с плана за справедлив преход

Планът за въглищните централи породи апрежение измежду енергетици, миньори и синдикати в Раднево.

Правителството би трябвало да вземе решение за периода на териториалния проект на следващия ден. За петък е планувана и среща на енергетиците с кабинета преди изключителното съвещание на Министерския съвет. Днес в Раднево трябваше да се организира полемика сред миньори и представители на синдикатите със заместник-министъра на енергетиката. Те обаче отхвърлиха да се срещнат с него, оповестява.

Синдикатите обясниха решението си за анулация на срещата с това, че не е спазен срокът за разискване на проекта. Обясниха, че документът е оповестен през вчерашния ден, по тази причина времето за полемики би трябвало да продължи един месец. Според енергетиците териториалните проекти за обективен преход на трите въглищни региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил, са направени, с цел да подсигуряват на частни компании усвояването на над 1,5 милиарда евро.

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов съобщи, че проектът за област Стара Загора не съдържа изброени поименно " получатели на огромни суми ", още по-малко – определени без конкурсна процедура.

" Тепърва следва програмиране от страна на Министерство на регионалното развитие, което ще стане чак след утвърждението на проектите. Ще има публично разискване на насоките, по-късно ще има оповестяване на търгове и всички евентуални участници, които занапред ще се декларират, ще бъдат оценени. Така че няма безусловно никаква директна връзка с този лист с имена на компании и действителните бъдещи бенефициенти ", сподели Ненов.

Напрежението измежду миньорите и енергетиците от комплекс " Марица изток " към този момент е ескалирало и се готвят за митинг и блокиране на пътища на следващия ден. 

Малко по-рано денем Бойко Борисов и Делян Пеевски намекнаха за уговорени компании, близки до ПП-ДБ, което от обединяването отхвърлиха.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР