Пламен МИЛЕВ, ръководител направление "Публични политики и анализи", БСПВ държавата

...
Пламен МИЛЕВ, ръководител направление "Публични политики и анализи", БСПВ държавата
Коментари Харесай

Властта на мафията

Пламен МИЛЕВ ,
началник направление "Публични политики и разбори ", Българска социалистическа партия

В страната на Бойко Борисов всеки, който желае да прави нещо, би трябвало да играе по избрани неписани правила, с цел да има триумф, а по този метод става част от мафията. Един път работил по тях, бизнесът попада в зависимости и към този момент не може да подвига глава против политико-олигархичната прослойка. Защото наруши ли омертата - губи всичко. Това "всичко " има освен материално измерение, само че води и до обществено изключване, заклеймяване от кастата като обезсърчителен за бизнес и кариера. Останалата част от популацията - наемната работна ръка, изпълнителският състав от държавната администрация, подрастващото потомство и пенсионерите, даже да желаят да трансформират нещо в страната, не разполагат с нужните благоприятни условия.
Анализът на проблема с продажбата на ЧЕЗ сподели, че във връзка с сериозната инфраструктура има значими опасности от софтуерен темперамент, от естествени бедствия, от неконтролирани и рискови за обществото бизнес ползи, от всеобщи вълнения и прочие, които не са създадени и регистрирани в задоволителна степен от законодателството - както във връзка с точното им дефиниране и оценка, по този начин и във връзка с отговорностите за тяхната предварителна защита и за реакция при положение на настъпване. Поради това от време на време пораждат проблеми с

несъответстваща реакция и разногласия към отговорностите


както в тази ситуация с смяна на собствеността на най-голямото електроразпределително сдружение в България и отговорите на регулатора КЕВР, прокуратурата и специфичните служби. Липсата на изясненост и цялост на регулаторната рамка е в основата на "лековатото " прекачване на функционалности по отбраната, на отвод от съответна отбрана и прочие
Примерите са чести - преливането на язовири и наводненията, гърмежите в предприятия за специфична продукция, хулиганските конфликти при спортни прояви, въпросът с ЧЕЗ и прочие Те са от много разнородни сфери на активност. Всички несъмнено демонстрират, че както защитата, по този начин и оперативното обслужване на обекти и процеси от подобен вид не е съответно на ситуацията и потребностите на обществото.
Каква е повода? В Постановление на Министерски съвет 181 от 2009 година да вземем за пример, в Списъка на стратегическите обекти и действия от голяма важност за националната сигурност, са включени 18 язовира с национално значение за питейното водоснабдяване, в това число язовир "Искър ", язовир "Кърджали ", язовир "Студена ", язовир "Ивайловград ", язовир "Асеновец ", язовир "Огоста ", язовир "Панчарево ", язовир "Христо Смирненски ", язовир "Батак ", язовир "Арда ", язовир "Цонево ", язовир "Йовковци ", язовир "Камчия ", язовир "Боровица ", язовир "Ясна поляна ", язовир "Среченска бара ", язовир "Бели Искър ". С промени в Закона за Министерство на вътрешните работи и Правилника за използване на Закона за Министерство на вътрешните работи през 2010 и 2012 година тези обекти са със снета защита от Министерство на вътрешните работи, с цел да бъде уголемен бизнесът на охранителните компании. Със сигурност може да намерим корелация сред времето, в което към този момент Министерство на вътрешните работи не дава отговор за защитата им, и огромните наводнения от 2010 година насам.

Провал в региона на финансовата сигурност


През 2018 година Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на приватизацията и плануваната продажба на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България излезе с отчет, който отделя особено внимание на работата на ДАНС:
"От получения отговор от ДАНС по отношение на въпроса осъществени ли са инспекции на финансовите медиатори по договорката с ЧЕЗ, в качеството им на лица по член 4, член 10, член 47, алинея 1, член 66, член 98, алинея 4 и член 106, алинея 1 от Закона за ограниченията против изпирането на пари, се откриват основни пропуски по повод използването на закона ", се показва в цитирания отчет. На процедура се оказа, че в случай че законът се ползва с цялостна мощ за дребни покупко-продажби и при покупко-продажба на аграрни терени и други недвижими парцели, то няма мощ, която да задължи банките и финансовите медиатори да разкрият информация, даже и за покупко-продажби с огромен публичен напън. Няма управление, което да откри воля да приложи закона. Това са установени обстоятелства и в самия отчет на комисията, признат от Народното събрание. "Запитаните в хода на работата на комисията кредитни институции всъщност отхвърлиха да дават нужната за изясняване на въпроса информация ", се споделя в отчета.
И макар, че Народно събрание излезе с решение "Българската национална банка да даде по надлежния ред на Народното събрание информация по отношение на поетите финансови задължения от български банки за идната договорка с "Инерком България " ЕАД за придобиване на активите на ЧЕЗ България в страната ", управлението на Българска народна банка, което се избира от Народното събрание, цинично отхвърли да извърши решението на своя шеф.
Този отговор поражда въпроса парламентарна или банкова република сме? И откакто банките и службите отхвърлят да осветлят договорката, не е ли това образец за слепване на частния финансов интерес с ръководството на страната.
Казусът "ЧЕЗ " е прегледен образец по какъв начин страната на Борисов се опита да закрепости над 2 млн. български жители към конструкция с неизяснени капитали и притежатели.
Прокламираните кардинални начала в Конституцията - демократична и правова страна, както и общочовешките полезности - тъждество, правдивост и така нататък, са бутафория, тъй като страната на Борисов не служи на народа. Тя влиза в ролята си, единствено когато се събират налози, такси, корупционни суми и при избори (изборите в с. Галиче преди месец например), с които се легитимира властта на мафията. Тази незаконна организация има пирамидална конструкция, която кореспондира с йерархичната конструкция на държавното ръководство.
За срастването на незаконните структури с страната и обезпечаването на

чадър от страна на ръководещите върху избрани незаконни схеми

приказва и Докладът на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) за 2017 година
В края на м.г. пред профилираната парламентарна комисия бе изнесена информация за манипулиране на осведомителната система на Агенция "Митници ". Въпреки многочислените ни апели да се подхващат дейности, да се търсят аргументите и виновниците за ощетяването на българския бюджет и опасността за финансовата ни сигурност, държавното управление избра да отхвърля сериозността на обстоятелствата и да упреква опозицията във всевъзможни грехове.
Докладът на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) за 2017 година оповестява, че инспекции в България са посочили, че в митниците се правят измами посредством подправяне на данни за минали товари. Измамата е осъществявана от хакери, проникнали в системата от разстояние. От отчета излиза наяве, че ОЛАФ е проверила 110 директни интервенции, докладвани от Агенция "Митници " в България. Агенцията открила, че са били непозволено изчиствани интервенции. Транзитните интервенции са почнали през 2006 година в разнообразни страни членки като Полша, Унгария, Германия, Франция, Литва и Словакия. За всички тези интервенции два български митнически офиса са посочени като офис-дестинации за крайни получатели в Сърбия и Турция. Въпреки това, инспекция на тези български митници, където би трябвало да са били обработвани директните интервенции, открила, че нито транспортните средства, нито стоката в миналото е била физически показана на митницата. Допълнителни инспекции разкрили, че в някои от случаите фиктивните електронни позволения на интервенциите заемат място няколко часа, откакто те са инициирани, което е физически невероятно заради нужното за превоз време. Българските митници били осведомени както от сръбска, по този начин и от турска страна, че въпросните транспорти в никакъв случай не са влизали физически на територията на тези две страни. Измамните позволения на интервенциите са осъществени посредством програмен продукт, който дава опция да се проникне в българската система за пренос от разстояние.
Оповестяването от страна на европейските служби на отричаните от българското държавно управление обстоятелства единствено потвърждава, че на това държавно управление не може да се има вяра и е извънредно време Народното събрание да направи това, което жителите направиха от дълго време - да смъкна от него своето доверие.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР