Пият ли кафе в Китай? В една китайска провинция дори

...
Пият ли кафе в Китай? В една китайска провинция дори
Коментари Харесай

Къде се отглежда китайското кафе?

Пият ли кафе в Китай? В една китайска провинция даже не желаят да чуят за обичайния чай и пият освен еспресо, само че също капучино и лате. А всичко стартира преди повече от 100 години и един френски мисионер.

Бизнесът с кафе е значим за Китай. Почти цялата годишна продукция идва от провинция Юнан - мокър югозападен регион на границата с Мианма, Лаос и Виетнам. На място оперират одобрени интернационалните компании, които обезпечават както вътрешното търсене на кафе, по този начин и потребностите на международния пазар.

всичко стартира преди 126 години, когато френски мисионер идва в село Джукула и засажда първите кафеени шубраци. В самото село през днешния ден живеят към 400 души. Там и до през днешния ден са непокътнати старите обичаи за правене на кафе. Въпреки че като цяло в Китай се пие повече чай, в това село господства кафето.
Кафето за нас е като чая за хората на други места. Не мога без да пия кафе. Прием най-малко по един път дневно. А аз от време на време и два пъти.
Според Световната кафе организация продукцията от кафе в Китай бързо от 1988 година насам. Зад този факт стоят взаимните старания на китайското държавно управление, Световната банка и Програмата на Организация на обединените нации за развиване.

В момента в провинция Юнан се създава към 95% от кафето в Китай. Експертите настояват, че качеството му се приближава най-вече до арабиката, отглеждана в Колумбия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР