[Pixabay] Тази история е важна, но минава почти незабелязана, защото

...
[Pixabay] Тази история е важна, но минава почти незабелязана, защото
Коментари Харесай

Какво ще наруши корупционното спокойствие

[Pixabay] Тази история е значима, само че минава съвсем незабелязана, тъй като злото се банализира - последователно някак свикнахме институциите да работят за тесния корупционен интерес, който ръководи страната.

Накратко: Европейският съюз е пробва да сътвори нова институция - на европейския основен прокурор. Идеята е това да е орган, който да проверява злоупотребите с еврофондове, данъчни измами над избрана стойност и интернационалните закононарушения. Всяка страна ще би трябвало да изпрати свои представители в тази институция и тя ще работи без значение от локалните прокуратури. Дотук добре - наподобява като лъч вяра едни от най-големите източници на корупция в България да бъдат съществено разследвани.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък За превзетата българска правосъдна система обаче това е сериозна опасност. На извършения конкурс тези, които очевидно дават отговор на условията, дадени от Европейски Съюз, са отхвърлени. Фаворитът е елементарно да бъде забелязан. Един от комичните моменти е, че интернационалният му опит (един от критериите на Брюксел) се свежда до следствие на откраднатия от музея на Георги Димитров в София автомобил " Пакард ", изнесен след това в Съединени американски щати. Иначе българското му CV включва повдигането на обвиняване против някогашния боен министър Николай Ненчев за това, че не е поръчал ремонт на МИГ-овете на съветска компания, и отвод да образува инспекция против Цветан Цветанов преди две години.

Така България прави доста забележим опит да обезсили най-малко частично бъдещата европейска институция. Превзетата страна вижда опасността и се пробва да я обезврежда, като прати дисциплиниран човек, който единствено да крепи паравана на нормалност за пред Европа.

Номерът надали ще мине толкоз елементарно в Брюксел, само че притеснителното е друго - лекотата, с която досега минава в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР