Пицата не само е една от най-популярните храни в света,

...
Пицата не само е една от най-популярните храни в света,
Коментари Харесай

Кой е изобретил пицата и как?

Пицата освен е една от най-популярните храни в света, само че има и завладяваща история.

Въпреки че множеството хора показват Италия, когато мислят за първата по рода си пица, историците са съгласни, че ястието има още по-дълга история - при изискване че дефинирате пицата необятно. Помислете да вземем за пример за плоските хлябове.

Древните гърци, римляни и египтяни са ги яли, гарнирани с разнообразни масла и билки. Още през шести век прочие н. е. персийците пекат плоски хлябове, покрити със сирене и фурми, гарнитури за пица, които биха били вкъщи си в съвременна занаятчийска пица. Но пицата, каквато я познаваме през днешния ден, стартира като тип плосък самун, който бил известен в бедните региони на Неапол, Итал

Кога в началото е изобретена пицата? Историците не са показали точна дата за основаването на пицата, само че са съумели да стеснят прозореца много.Книга от 1799 година още повече стеснява рождения ден на пицата: тя разказва пицата като тесто с доматен сос и сирене, тъй че знаем, че е изобретена най-малко оттогава.

Кой измисли пица Маргарита? Подобно на доста от най-великите истории за генезис, основаването на тази пица е малко мътно. Една версия на историята твърди, че обичаното ви ядене в петък вечер е основано, когато бъдещият крал и кралица на Италия посетили Неапол през 1889 година В опит да бъде нещо като „ кралица на хората ", бъдещият монарх настоял за яденето, както правели елементарните хора. А това означавало пица: храната на бедните.

Маргарита Савойска извикала изтъкнатия производител на пица в Неапол Рафаел Еспозито и пробвала няколко от неговите предписания. Една от горната страна с чесън. Още една осеяна с аншоа. И още една покрита с доматен сос и поръсена с моцарела и босилек.

Последната пица (която комфортно имала цветовете на италианското знаме) била нейната обичана, тъй че Еспозито я нарекла „ пица маргарита " на името на бъдещата си кралица. Разбира се, някои от тези детайлности не могат да бъдат доказани, а други версии настояват, че Маргарита към този момент е била кралицата и е пробвала пица, тъй като й е омръзнало френската кухня в двора. Предишната история в действителност наподобява прекомерно добра, с цел да е истина, само че заведението (известно през днешния ден като Pizzeria Brandi) към момента има табела, която го споделя като родното място на пица Маргарита.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР