Пита Лимджароенрат, лидер на тайландската партия Движение напред, подава оставка

...
Пита Лимяроенрат, който доведе своята прогресивна партия до победа на
Коментари Харесай

Пита Лимяроенрат, който доведе своята прогресивна партия до победа на изборите в Тайланд през май, но беше блокиран да поеме властта от консервативните законодатели, обяви оставката си като неин лидер.

43-годишният ръководител на Партията „Движение напред“ (MFP) в момента е отстранен от депутатските си задължения в очакване на съдебно решение дали е нарушил изборния закон. Това му забранява да служи като лидер на опозицията в парламента, тъй като според сегашните правила лицето, заемащо тази позиция, трябва да е депутат.

Пита написа в социалните медии в петък, че е решил да се оттегли, защото трябва да изпълни разпореждането на съда, за да може партията да назначи нов член, който да поеме роля, която той описа като „много важна“.

„Опозиционният лидер е като носа на кораб, който ръководи представянето на опозицията в парламента, извършва проверки и баланси в правителството и настоява за програми за промяна, които липсват в политиката на правителството.“

Пита каза, че партията ще избере новите си лидери на 23 септември. Той също така каза, че ще остане тясно ангажиран, „независимо от ролята си“.

Политическият анализатор Титинан Понгсудхирак каза, че решението на Пита, след грандиозното му представяне като лидер, показва, че MFP е „истинската сделка“.

„Не става въпрос за личности, а за политически реформи и модернизация на Тайланд“, каза той пред агенция AFP.

Отдръпването, каза той, даде възможност на ръководената от младите хора реформаторска партия да продължи напред и да преследва дневния си ред като ефективна опозиция.

Тъй като Пита търсеше подкрепата на парламента през юли, за да бъде назначен за министър-председател, Конституционният съд го отстрани от заемането на мястото си в Камарата на представителите в очакване на решението си дали е нарушил закона, като се е кандидатирал за поста, докато е притежавал акции в -несъществуваща медийна компания, обвинение, което той отрече.

Съгласно тайландската конституция на депутатите е забранено да притежават медийни акции.

Нарушението се наказва с до три години затвор и глоба до 60 000 бата ($1675). Неговата партия може да бъде глобена с до 100 000 бата (2793 долара).

Конституционният съд все още не е определил дата за произнасяне по делото на Пита. В края на август той му позволи 30-дневно удължаване, за да подготви защитата си.

MFP спечели най-много гласове на изборите на 14 май, но изготвената от военни конституция на Тайланд позволява на неизбран 250-членен Сенат да участва в гласуването за назначаване на министър-председател. Консервативните членове на Сената на два пъти осуетиха опитите на MFP да състави правителство заради ангажимента му да преразгледа закон, който предпазва монархията на Тайланд от критики.

Партията Pheu Thai се класира на второ място в анкетите, но пое съставянето на правителство, след като консервативните членове на неизбраната горна камара блокираха опитите на ръководената от младите хора прогресивна МФП да осигури най-високия пост за своя кандидат. Консервативните законодатели се противопоставиха на MFP заради ангажимента му да преразгледа закон, който предпазва тайландската монархия от критики.

Тогава Pheu Thai успя да сформира коалиция, приемлива за сенаторите, след като прие подкрепяни от военните партии, включващи членове, свързани с преврата от 2014 г., който свали предишното правителство на Pheu Thai. Един от нейните кандидати, имотният магнат Срета Тависин, беше избран за министър-председател в края на август.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР