Писмо, написано от уругвайски пътник на Титаник, ще бъде продадено

...
Писмо, написано от уругвайски пътник на Титаник, ще бъде продадено
Коментари Харесай

Писмо на пътник от Титаник ще бъде продадено на търг в Монтевидео

Писмо, написано от уругвайски пасажер на " Титаник ", ще бъде продадено на търг в Монтевидео, Уругвай, през идната седмица с начална цена 12 000 $, съобщи Агенция Франс Прес.

" Титаник " продължава да провокира интриги и до през днешния ден, като сега тече трескаво търсене на туристическа подводница, която изчезна в неделя на път да види останките на близо четири километра под повърхността на Северния Атлантически океан.

Титаник се удря в айсберг и потъва през 1912 година по време на първото си пътешестване от Англия до Ню Йорк с 2224 пасажери и екипаж на борда. Загиват повече от 1500 души.

Останките са открити през 1985 година

Писмото, което ще бъде продадено на търг на 30 юни, е написано от 71-годишния предприемач Рамон Артагавейтия Гомес (1840-1912 г.) до брат му Адолфо на две страници, едната от които е покрита с надпис от двете страни.

Според аукционната къща " Зорила " то е изпратено от Куинстаун, Ирландия, на последната спирка на трансатлантическия круизен транспортен съд на сушата единствено четири дни преди потъването.

В изцапаното с влага писмо Артагаветия Гомес се възхищава на луксозната конюнктура в първа класа, пишейки: " всичко е ново и богато ".

Писмото включва ръкописна записка, добавена от получателя: " Последното писмо, което моят безценен брат Рамон написа. "

Според Зорила писмото би трябвало да се продаде за сума сред 15 000 и 25 000 $.

То ще бъде продадено дружно с други исторически предмети, които включват артефакти от различен транспортен съд, потопен в Атлантическия океан: нацисткия военен транспортен съд " Адмирал Граф Шпее ".

Капитанът на " Граф Шпее " Ханс Лангсдорф потапя бойния транспортен съд на 17 декември 1939 година след борбата при река Плейт край крайбрежията на Монтевидео.

Нацисткият военен транспортен съд е употребен за набези на търговски кораби в Атлантическия океан, до момента в който не е прехванат от два английски крайцера и един от новозеландските военноморски сили.

Предметите на търга включват чифт бинокли за бойния транспортен съд и сако за обличане на член на екипажа. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР