Пиша само за справка. Ваксинирайте се, не забравяйте, че става

...
Пиша само за справка. Ваксинирайте се, не забравяйте, че става
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Ваксинирайте се! Вирусът се разпространява тревожно

Пиша единствено за информация. Ваксинирайте се, не забравяйте, че става дума не за вашия избор, а за здравето на другите. И дайте в действителност да не даваме мотиви за по-твърди ограничения.

Това разяснява във " Facebook " Първан Симеонов.

Понеже малките екрани не престават безусловно нездравословното заливане с цифри, с персонални страхове, групови ползи или его, показани като грижа за обществото, с догадки на най-различни специалисти или трансформирали се в съвсем професионални телевизионни лица хора, които единствено още повече объркват и вкарват в ступор, ми се дощя да припомня няколко напълно елементарни неща. Иначе, почитание към всички телевизионни представители за ковид. Поправете ме, в случай че нещо греша - това е полемика.

Вирусът се популяризира обезпокоително,
само че въпреки всичко, хубаво е да се припомня, че към този момент не се вършат по 20 000 проби дневно, а най-малко двойно повече дневно за последните няколко дни. Затова и цифри като 7000 засечени случая добиват малко по-различен смисъл. Днес пък - отново поради тези инцидентни фактори - " паднаха " с към хиляда. Процентът позитивни не е изключително съответстващ индикатор, само че въпреки всичко - на фона на всеобщото тестване, също значи нещо.

А той е малко над една десета. При достигащ и до една пета в предходните седмици. Сами разбирате, че при дифузно разпространяване, това по-масово тестване просто обгръща и повече случаи, които не биха били обхванати със остарялото тестване - което по-скоро очевидно е било естествено фокусирано към самите хора със признаци. В този смисъл, в случай че изобщо с такива неща можем да се майтапим, на следващия ден ще създадат 100 хиляди теста и ще открият заветните над 10 хиляди случаи. Виждате какъв брой отосително е това и по тази причина е добре да спре това натрапване на броя случаи.

Смисълът на ограниченията не е в това, че ще спрем вируса, а най-много в това
да не се претоварят лечебните заведения и лекарите.
Затова и единствените смислени индикатори за разпространяването на вируса - от всеобщо тиражираните в медии - в тази обстановка са заетите кревати, заетите кревати в интензивния бранш и броят смърти. Само подсещам, че при започване на април имахме близо 11 хиляди заети кревати и близо 800 в интензивни отделения. Разбира се, затварянето през март пристигна при по-ниски равнища. Цитирам по памет. Сега сме още надалеч от това. Макар да сме се запътили натам.

Смъртите в този момент са доста, напролет също бяха, само че не трябва да се не помни също, че в този момент имаме по-плътна и непрекъсната вълна, която през септември дори беше зациклила - това явно води и до засищане със гибел (извинения). А и гибелта се движи като опашка и даже при спад на случаите, ще остане висока най-малко десетина дни.

Казвам това с паника, само че и с увещание, че България очевидно още не е напълно закъсняла с вероятно цялостно затваряне. При цялото ми прочувствено разграничаване от концепцията за зеления документ, нашата част от света е тръгнала натам и би трябвало да сме наясно, че България няма думата. При числата, които написах, този документ е положително " ходило " за вероятно отбягване на по-твърди ограничения. А и да не се лъжем, и след спад в случаите документът ще остане нещо като документ за идентичност - през днешния ден май доктор Маджаров го е споделил. Само се чудя в действителност, толкоз ли е мъчно да намерят
някакъв български най-малко вид за узаконяване на въпросните антитела.
Мнозина ще кажат, че тези антитела нищо не значат, само че този проблем се оказва всеобщ. А и нали не си провим илюзии, че някаква чак такава точност на ограниченията е налице, че чак да спорим за някакви стойности на антитела.

Напомням всичко това, тъй като апокалиптичните телевизионни предсказания ескалират по-бързо и от вируса. И са облечени в някаква експертност от трибуната на главните медии. А от дълго време е ясно, че тук не задълбочаването в експертност, а просто здавият разсъдък, оказват помощ. Най-ценен от дълго време е погледът в профил, а не погледът извън. Експертите от дълго време демонстрираха, че са изправени пред нещо, което е тестване за самите им досегашни концепции. Казвам го поради това, че в последно време се задолбочих в проучване на самата експертна общественост - като публичен откривател.

И преди, и в този момент, към това медийно уталожване се прибавя и политизация и персонални претекстове. Просто преди идваха от други места. А мисля, че една година е задоволително време да разберем, че това наводнение на медиите с наказателни, постоянно обидни за народа и плашещи изявления не работи и има тъкмо противоположния резултат. По-добре е някой добър комуникатор, представител на отрасловите управляващи, един път на седмица, да вземем за пример, да изяснява простичко какво се случва. И толкоз. Аз в действителност не възприемам по какъв начин цяла година вършим една и също неточност - насищаме медиите, политизираме, даваме естрада на противоположни и безредни отзиви и догадки. И след това се чудим за какво хората не слушат.

Уви, към този момент една година пиша тук в страстта си едно и също: този вирус е тук, с цел да поостане, и е наивно да си внушаваме, че ще се затворим и ще мине. Очевидно би трябвало да живеем мъдро и внимателно паралелно с него. Начинът да няма затваряния и така нататък е елементарен: ваксина, съблюдаване на ясните ограничения и отговорност.
И хайде да спрем да приказваме и мислим единствено за това. Това е също част от оправянето с тази контузия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР