Писателката Исабел Алиенде е на 71. Да, има няколко бръчки,

...
Писателката Исабел Алиенде е на 71. Да, има няколко бръчки,
Коментари Харесай

Исабел Алиенде: Как да живеем със страст, независимо от възрастта?

Писателката Исабел Алиенде е на 71. Да, има няколко бръчки, само че има и невероятна позиция. В тази откровена сказка, ориентирана към фенове от всички възрасти, тя приказва за страховете си, свързани с остаряването и споделя, че има намерение да продължи да живее със пристрастеност. Вижте какво има да ни споделя тя.

На 71 години съм. Съпругът ми е на 76. Родителите ми са в края на 90-те си години, a кучето Оливия е на 16. Да поговорим за остаряването.

Нека ви кажа по какъв начин се усещам щом видя бръчките си в огледалото и осъзная, че някои елементи от мен са се отпуснали и не мога да ги открия там долу.

Мери Оливър пита в един от стиховете си: " Кажи ми какво смяташ да правиш с единствения си вманиачен и драгоценен живот? " Аз считам да го пребивавам със пристрастеност.

Кога започваме да остаряваме? Обществото взема решение по кое време сме остарели, нормално към 65, когато получаваме медицински грижи, само че в действителност започваме да стареем с раждането си. Остаряваме и сега и всички ние го претърпяваме по друг метод. Всички се усещаме по-млади от същинската си възраст, тъй като духът в никакъв случай не остарява. Аз още съм на 17. София Лорен. Погледнете я! Kазва, че всичко, което виждате, се дължи на спагетите. Опитах и аз по този начин и качих 5 кг. не където би трябвало. Но отношението - остаряването е също и метод на мислене и здраве. Истинският ми преподавател по пътя на остаряването е Олга Мъри. Това момиче от Калифорния на 60 стартира да работи в Непал за спасяването на дребните девойки от домашно иго. На 88 тя е избавила 12000 девойки и е трансформирала културата на страната. Благодарение на нея към този момент е нелегално бащите да продават дъщерите си в иго. Основала е също и домове за сираци и клиники за хранене. Тя постоянно е щастлива и е постоянно млада.

Какво изгубих аз през последните десетилетия? Хора, несъмнено, места и безкрайната сила на младостта, стартирам да изгубвам самостоятелността си и това ме плаши. Рам Дас споделя, че зависимостта боли, само че в случай че я приемеш, по-малко ще страдаш. След един доста неприятен удар неговата неостаряваща душа следи измененията в тялото с топлина и той е признателен на хората, които му оказват помощ.

Какво завоювах? Свобода - към този момент нищо не би трябвало да потвърждавам. Не съм пленник на концепцията коя съм била, коя желая да бъда или каква чакат да бъда другите. Вече не се постанова да се одобрявам на мъжете, а единствено на животните. Продължавам да дублирам на супер егото си да се отдръпна и да ме остави да се веселя на това, което към момента имам. Тялото ми може и да се разпада, само че мозъкът ми е цялостен към момента. Обичам мозъка си. Чувствам се по-лека. Не нося гняв, упоритост, суетност, никой от смъртните грехове, които даже не си костват напъните. Чудесно е да се освободиш. Трябваше да стартира по-рано. Чувствам се и по-спокойна, тъй като не се опасявам да бъда уязвима. Вече не намирам уязвимостта за уязвимост. И завоювах нематериалност. Осъзнавам, че преди гибелта беше в покрайнината. Сега тя е в прилежащата къща или в моята. Опитвам се да пребивавам осъзнато и да участвам във всеки миг. Между другото, Далай Лама е от хората, които остаряват красиво, само че кой желае да е вегетарианец и безбрачен?

Знаете ли, за суетна жена като мен е доста мъчно да остарява в тази просвета. Вътрешно се усещам добре, очарователна, съблазнителна, секси. Но никой различен не вижда това.

Нека ви срещна с Грейс Дамън. Тя е в инвалидна количка от шест години след ужасна автомобилна злополука. Казва, че няма нищо по-чувствено от един парещ душ, че всяка капка вода е благословия за сетивата. Не се счита за неработоспособен. В мислите си тя още кара сърф в океана. Етъл Сийдърман – енергична и обичана активистка там, където пребивавам в Калифорния. Тя носи маркови червени обувки и мантрата ѝ гласи, че един шал е нещо хубаво, само че по-добре да са два. Вдовица е от девет години, само че не търси нова половинка. Казва, че има стеснен брой способи да се чукаш – е, не го споделя тъкмо по този начин – и тя ги е пробвала всичките. Аз, въпреки това, към момента имам еротични мечти с Антонио Бандерас и бедният ми брачен партньор би трябвало да се помири с това.

И по този начин, по какъв начин да запазя пристрастеността си? Не мога да се принуждава да имам пристрастеност на 71. Тренирам от известно време и когато ми е безинтересно и скучно, се преструвам. Гледна точка, отношение. Как упражнявам? Като споделям да на всичко, което пристигна – драма, комедия, покруса, обич, гибел, загуби. Да на живота! Тренирам, пробвайки се да остана влюбена. Не постоянно се получава, само че не ме обвинявайте, че пробвам.

И най-после, пенсиониране на испански е jubilación. Jubilación. Празнуване. Платили сме дължимото. Дали сме своя принос към обществото. Сега е нашето време и то е отлично. Ако не си болен или доста безпаричен, имаш опция да избираш. Аз избрах да запазя пристрастеността си, да оставя сърцето си отворено. Всеки ден работя върху това. Искате ли да се присъедините?

Снимка: imdb.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР