Пирогов е една от петте най-големи болници в България, а

...
Пирогов е една от петте най-големи болници в България, а
Коментари Харесай

Александър Симидчиев: Хората в Пирогов са притеснени от всяка една промяна

" Пирогов " е една от петте най-големи лечебни заведения в България, а средствата, които НЗОК отделя за опазване на здравето, в тях има няколко разнообразни сфери на здравната система. Най-големите лечебни заведения взимат забележителна част от ресурсите. През петте най-големи лечебни заведения минава оборот толкоз, колкото общо през цялата доболнична помощ. Това разяснява в студиото на " Денят стартира " доктор Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание и народен представител от ПП-ДБ.

Според него, всяка една от системите в опазването на здравето е затруднена:

" Всичките системи, в това число и огромните лечебни заведения са сложени пред огромни провокации, главното което е неустойчивостта, неустойчивостта на системата. Имаме толкоз нестабилна политическа конюнктура, че никакви смислени, стойностни, устойчиви, дълготрайни политики не могат да се осъществят от хората, които са призвани да вършат това. Когато някой е подложен на поста да бъде министър на опазването на здравето, той поема отговорностите да ръководи една суперсложна система. "

На него му се търси отговорност и за дейности и за бездействия, т.е. той е подложен на границата сред това дали да прави нещо или да не прави нещо по съответен проблем и би трябвало да може да оправдае както дейности, по този начин и бездействия, добави Симидчиев.

Той уточни, че не може да съди нито доктор Валентин Димитров, нито здравния министър:

" Но когато има документи със съответни заключения вътре, ангажимент на тези, които ръководят системата е да са сигурни, че данните в документите да бъдат изяснени до дъно. "

По думите му, хората в " Пирогов " са обезпокоени от всяка една смяна, тъй като здравната система действа толкоз нежно, че всяка една смяна евентуално се приема като голям риск.

По отношение на одитния отчет на болничното заведение, Симидчиев сподели, че това което се чете в него са нарушавания, свързани с публичните поръчки и неща, които са възлагани на самостоятелно договаряне с ограничение на опцията за избор на реализатори.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР