PINK от словенската писателка Яня Видмар, една страшно оригинална и

...
PINK от словенската писателка Яня Видмар, една страшно оригинална и
Коментари Харесай

PINK - Когато си тийнейджър не всичко е розово... особено в Югославия!

" PINK " от словенската писателка Яня Видмар, една ужасно истинска и изненадваща книга, и въпреки че някой може да си каже - защо би им било на днешните младежи да четат за някогашна Югославия? - гласът на основната героиня Янца звучи изцяло тук и в този момент. 
Янца е ученичка в гимназията и като всяко младо момиче има фантазии. Да откри своето момче, да бъде красива и харесвана... Но най-голямата ѝ фантазия е да има дънки, същински западни дънки. „ Глупости - ще кажат днешните младежи, - какъв ѝ е казусът? “
Проблемът на Янца е във времето, в което живее - краят на 70-те, началото на 80-те години на предишния век. И в страната - социалистическа Югославия. Време и място, в което банани се ядат единствено по Нова година, „ западна музика “ се слуша по прекарани скритом през границата плочи, всички младежи са „ титови “, а самият водач Тито виси над главите на учителите във всяка класна стая. А дънките - да, дънките се внасят единствено контрабанда и са залог, с цел да бъдеш видян от „ прогресивните “ в словенския град Марибор.
А Янца желае да бъде видяна. Затова минава през всички съвременни веяния на всеобщата просвета - хипарка, пънкарка, диско маниачка... За да откри най-после кънкьора Мирч, своя блян. 
Силно автобиографично обагрена, книгата PINK споделя за времето на социализма с лек комизъм, само че и с носталгия по младостта. Удостоена е с Националната премия на Словения за детско-юношеска литература „ Вечерница “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР