Пилотът на Алфа Ромео Валтери Ботас стана поредният пилоти, който

...
Пилотът на Алфа Ромео Валтери Ботас стана поредният пилоти, който
Коментари Харесай

Валтери Ботас: Въобще не трябваше да стартираме в тези условия

Пилотът на Алфа Ромео Валтери Ботас стана следващият водачи, който разкритикува Международната автомобилна федерация (ФИА) след конкуренцията за Гран При на Япония. Критиките на финландеца не бяха толкоз свързани с излезлия трактор на пистата, колкото с цялостното решение надпреварата да стартира при поройния дъжд, който удари „ Сузука “ в минутите преди старта.
 Пилотите във Формула 1 са гневни на ФИА след Гран При на Япония Пилотите във Формула 1 са гневни на ФИА след Гран При на Япония
„ В първите две обиколки изискванията не бяха за съревнование. Просто се веселя, че нищо не се случи. Бях сюрпризиран, че стартирахме тъй като изискванията и видимостта бяха доста, доста неприятни. Не трябваше да стартираме. Дори съм сигурен, че при рестарта изискванията за водачите след 6-7 място бяха доста неприятни и рискови “, сподели Ботас след финала на надпреварата.

При истинския старт всички водачи заложиха на гумите интермедия, само че засилилият се дъжд направи пистата прекомерно мокра, с цел да могат те да се оправят с водата по нея. Точно това докара и до злополуката на Карлос Сайнц на изхода от фибата в първата обиколка, когато испанецът мина през локва и се получи аквапланинг, откакто гумите му интермедия изгубиха изцяло контакт с асфалта. 

След конкуренцията и шефът на Ферари Матиа Биното, който не бе в Япония, комантира началните обиколки и съобщи, че старт на надпреварата зад колата за сигурност е щяло да бъде по-правилното решение. Когато съревнование стартира зад автомобила за сигурност всички водачи за задължени да употребяват гумите за рисково мокра писта, които изместват доста повече вода от интермедия.     

„ Трябваше ли да стартираме надпреварата зад колата за сигурност? Определено си мисля, че това щеше да е по-безопасно, а сигурността постоянно би трябвало да е преди всичко. Това, което споделяме е, че всички водачи започнаха с интермедия, които бяха по-бързи, само че с доста малко сцепление и видимост. Може би в случай че бяхме почнали зад колата за сигурност и всички водачи имаха 1-2 обиколки да опознаят изискванията щеше да е по-добре “, съобщи Биното.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР