Пиле със зеле всеки може да приготви, но опитвали ли

...
Пиле със зеле всеки може да приготви, но опитвали ли
Коментари Харесай

Пълнено пиле върху прясно зеле

Пиле със зеле всеки може да подготви, само че опитвали ли сте нашето пиле със зеле, цялостно с чудно вкусна ароматна плънка

Необходими Продукти

● пиле - към 1.500 г цяло
● целина - 1 връзка
● дафинов лист - 4 бр.
● морска сол - 2 с.л.
● черен пипер - 10 бр. зърна
● прясно зеле - 1 глава (около 2 кг)
● олио - 1 к.ч.

плънка


● олио - 3 с.л.
● ориз - 1 к.ч.
● лук - 1 глава дребна
● моркови - 1 бр.
● чушки - 2 бр. зелена и алена
● червен пипер - 1 ч.л.
● черен пипер - на усет
● маслини - 10 бр. черни
● вода - 3 к.ч. гореща
● сол - на усет
● чубрица - на усет

Начин на подготвяне

Измийте и почистете пилето доста добре, оставете да се отцеди от водата. Нарежете на лука на ситно, чушките и моркова - на кубчета.

В тиган нагрейте олиото и запържете до омекване нарязания зарзават. Добавете измития и прецеден доста добре ориз и запържете за малко. Прибавете аления пипер, разбъркайте и незабавно налейте горещата вода. Добавете маслините и черен пипер на усет, варите до омекване на ориза. Накрая посолете и поръсете с черен пипер на усет. Оставете плънката да се поохлади и напълнете пилето през прореза. Зашийте прореза или защитете с клечки за зъби.

В огромна тенджера налейте студена вода доникъде, прибавете 2 с.л. едра морска сол, нарязаната на по-едро връзка целина, зърната черен пипер и дафиновите листа, поставете да заври. След като заври, пуснете пилето в нея с гърба към дъното на тенджерата и оставете да поври 15 минути. След което обърнете пилето назад с гърба нагоре и варите още 15 минути.

Премахнете тенджерата от огъня и извадете пилето деликатно от бульона.

Нарежете зелето на ситно, посолете на усет, разбъркайте и намачкайте за малко. В тенджера нагрейте 1 к.ч. олио и запържете нарязаното зеле за към 10 минути.

На дъното на подобаваща тава разпределете част от зелето, поставете полусвареното пълнено пиле в средата на тавата, а останалата част зеле разпределете към него. Полейте ястието с 2 черпака от бульона отмерено и поставете тавата в авансово нагрята на 200 градуса фурна.

След като пълненото пиле придобие златисто кафяв тен, покрийте го с парче алуминиево фолио, продължете печенето до подготвеност на месото.

Останалия бульон от свареното пиле НЕ изхвърляйте! Прецедете и го съхранете в ледник и използвайте за последващо готвене, да вземем за пример за на постно ядене или чорба.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР