Пикасо никога не изхвърлял изрязаните си нокти, парче дърво пазело

...
Пикасо никога не изхвърлял изрязаните си нокти, парче дърво пазело
Коментари Харесай

Числа и монети носят късмет на великите творци

Пикасо в никакъв случай не изхвърлял изрязаните си нокти, парче дърво пазело Салвадор Дали от духове


Гадателка предсказва на Коко Шанел съдбоносното число 5


Чарлз Дикенс носел компас със себе си и постоянно спял извърнат на север.
Коко Шанел се доверила на гледачката, която й предсказва щастливото число 5.
Запалването на съчка кибрит и взирането в пламък дава чувство за облекчение на Йоко Оно. Илюстрации “Рецепти на Елън Уейнщайн за шанс ”, 2018.

И великите персони, като нас елементарните хора имат своите странности. Както се споделя – всеки с номера си. А хората на изкуството, още повече най-талантливите и фамозните, имат цяла стратегия лични ритуали и суерверия, на които постоянно отдават триумфа си.
 Пикасо не изхвърлял нищо, с цел да не изгуби своята еднаквост. Пикасо не изхвърлял нищо, с цел да не изгуби своята еднаквост.
Испанският художник Пабло Пикасо (1881-1973), който несъмнено е един от най-продуктивните и авторитетни създатели от предишния век, в никакъв случай не изхвърлял изрязаните си нокти. Събирал и старите си облекла и закачалки, тъй като се страхувал, че по този начин ще загуби част от своята “същност ”. Със същото основание колекционирал и огромна част от своите картини. Пикасо е колекционирал Пикасо и по този начин когато умира се оказва, че е има към 50 000 свои произведения, вариращи от отпечатъци и рисунки, до керамични и театрални сбирки.

Испанският художник Салвадор Дали (1904–1989) с изключение на един от най-влиятелните актьори в областта на сюрреализма е и измежду най-странните. Неговият ексцентризъм и извънредно държание, със забележителна податливост към егоизъм и грандомания, от време на време притегля повече внимание от самото му творчество и критиците го поясняват като рекламен трик. Дали демонстрира обич към всичко позлатено и несъразмерна пристрастеност към лукса и ориенталската мода. Той даже си измисля арабско родословие. Бил доста религиозен и постоянно носел със себе си малко парче изхвърлено от водата испанско дърво, с цел да го пази от зли духове. За малко не става жертва на една от странностите си, като съвсем се задушава, до момента в който изнася лекция в шлем и костюм за гмуркане.
 Чарлз Дикенс носел компас със себе си и постоянно спял извърнат на север. Чарлз Дикенс носел компас със себе си и постоянно спял извърнат на север.
Чарлз Дикенс (1812–1870) е имал навика да носи компас със себе си и постоянно е спял извърнат на север. Английският публицист, определян като най-значимия прозаик на Викторианската ера, вярвал, че точно това усъвършенства неговата креативност и писане. Авторът на типичен романи като “Коледна ария ” и “Големите очаквания ” е бил и мощен обществен критик. Това е явно в неговите произведения, където участват откровени изображения на социално-икономическите условия при другите съсловия.
 Коко Шанел се доверила на гледачката, която й предсказва щастливото число 5. Коко Шанел се доверила на гледачката, която й предсказва щастливото число 5.
Световноизвестната френска дизайнерка Коко Шанел (1883 -1971) е била извънредно суеверна. Изглежда е вярвала доста в свръхестествените сили, тъй като напълно се доверила на гледачка, която й предсказала, че 5 ще бъде късметлийското й число. Може би по тази причина и до през днешния ден хиляди дами по света ухаят на нейния най-известен парфюм “Шанел N°5 ”.

В жилището й висял бистър полюлей във формата на цифрата 5. Също по този начин тя имала навика да показва новите си сбирки на 5 май – петия ден от петия месец на годината, за шанс.

Модната икона и една от най-влиятелните дами в света на актуалната мода – Даян декор Фюрщенберг , добила международна известност със своите паметни женствени рокли, пък отдава шанса си на златна монета от 20 франка. Тя била скрита от татко й в нейната обувка по времето на Втората международна война. Тогавя Даян е напълно малко момиче, само че пази мометата и до през днешния ден, вярвайки, че тя й носи благополучие. Затова продължава да я поставя в обувката си всякога, когато показва нова сбирка.
 Запалването на съчка кибрит и взирането в пламък дава чувство за облекчение на Йоко Оно. Илюстрации “Рецепти на Елън Уейнщайн за шанс ”, 2018. Запалването на съчка кибрит и взирането в пламък дава чувство за облекчение на Йоко Оно. Илюстрации “Рецепти на Елън Уейнщайн за шанс ”, 2018.
Авангардната артистка и активистка за мир Йоко Оно е била доста сензитивна към звука и светлината. Вдовицата на Джон Ленън открива, че запалването на съчка кибрит и взирането в изгарящия постепенно пламък й дава чувство за облекчение. Тя признава, че от време на време повтаря този обред, пред сестра си, палейки кибритени клечки една след друга, до момента в който не се успокои. По-късно този сърдечен обред е пресъздаден в ария наречена Lighting Piece, записана с групировката Fluxus.

Вярвал, че цифрата 13 му носи неприятен шанс


Цар Фердинанд гадаел с олово точно на Нова година


Борис III също имал своите ритуали

Суеверията на подминават и най-великите български държавници, които от време на време взимат решения, основани освен на опит и здрав разсъдък.
 Твърди се, че Цар Фердинанд имал ясновидски качества. Твърди се, че Цар Фердинанд имал ясновидски качества.
Сред най-суеверните бил Цар Фердинанд. Историческият разказ “Корона от тръни ” на Стефан Груев, наследник на един от най-близките царски съветници – Павел Груев разказва по какъв начин цар Борис постоянно е разлиствал дневника на Фердинанд, който е свързвал датата 13-и с неприятни събития.

“Борис надалеч не споделяше всичките суеверия на татко си. Цар Фердинанд имаше пристрастеност към окултното и вярваше във всевъзможни интуиции и поличби. Макар и надълбоко набожен католик, той се отдаваше на това си увлечение с съвсем научна съвестност. Борис, който беше същински религиозен християнин, само че и огромен обожател на науката, не се интересуваше от неща като спиритизъм и магия. Но като всички други членове на семейството и той имаше своите суеверия, които оправдаваше от време на време със забележки като “Човек в никакъв случай не знае! ”, написа Груев в книгата.
 Цар Борис III вярвал повече в науката и християнството. Цар Борис III вярвал повече в науката и християнството.
Според някои източници Фердинанд даже имал ясновидски качества и предричал значими събития. Бил уверен, че още щом види някого по вътрешен глас може да отгатне дали в бъдещето той няма да му стори зло.

Традиция било да се гадае бъдещето в двореца точно на всяка Нова година. В среднощ в специфичен съд с вода изсипвали разтопено олово и посредством формираните фигури предричали какво щяло да се случи през годината.

Вярванията на американските президенти


Роналд Рейгън хвърлял сол през рамо


Франклин Рузвелт не стъпвал на 13-ти етаж

Ейбрахам Линкълн, 16-ят президент на Съединени американски щати, приет за най-успешния началник в историята, също не бил подминат от мистиката.

Малко преди гибелта си той споделя, че е сънувал нападение против себе си.

Известно е, че брачната половинка му взе участие в спиритични сеанси, с цел да се свърже с умрелите си деца.

Франклин Рузвелт, който е с най-дългия мандат и е единственият президент на Съединени американски щати, избиран повече от два пъти на тази служба пък вярвал в едно от най-разпространените суеверия – неприятният шанс на цифрата 13.

Знаейки това, неговите асистенти в никакъв случай не назначават настоятелен срещи за 13-о число. Политикът не посещава мероприятия, които се организират на 13-ия етаж.
 Роналд Рейгън имал увлечение към астрологията. Роналд Рейгън имал увлечение към астрологията.
40-ият президент на Америка Роналд Рейгън също вярвал в поличби. Винаги носил със себе си монети за шанс. Ако се разсипела сол, хвърлял щипка през рамото си.

Освен това имал увлечение към астрологията и постоянно се съобразявал с нейните закони.

Специалисти от Източния университет в Мичиган са изследвали, че той дефинира датата на полагане на клетва в сходство със препоръките на астролога си.

Редовно преглеждал и хороскопите в американските вестници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР